Warschau: Brouwer/Meeuwsen gaan voor brons

VoV, 01-07-2018. 6:20 uur. Bij het FIVB viersterren World Tour toernooi in Warschau had het BTN duo Brouwer / Meeuwsen zich rechtstreeks geplaatst voor de achtste finale. Zij waren het laatste BTN duo in het toernooi.

In de achtste finale namen ze het op tegen een tweetal uit Quatar. Daarmee hadden ze in de eerste set nogal de nodige moeite. De verschillen in tussenstanden waren klein (5-4, 10-11, 17-15) maar aan het eind was hettoch  groot genoeg voor de 22-20 winst. In de tweede set werd gestaag een ruime voorsprong opgebouwd, van 9-7 naar 16-10, en werd de set met 21-16 winst afgesloten.

In de kwartfinale kwamen Brouwer / Meeuwsen oude bekenden tegen. Van de Spanjaarden Herrera / Garvia hadden ze vorige week in Ostrava met 2-1 verloren, tijd voor revanche dus. En die revanche kwam er, ook al waren de onderlinge verschillen opnieuw erg klein. Tot 15-17 in de eerste set minimaal, toen scoorden Brouwer / Meeuwsen twee keer en brachten de stand op 15-19, waarna ze met 17-21 afsloten.

In de tweede set was het nog een paar graadjes spannender. Zoals de tussenstand 14-14, 20-20, 23-23 en 29-29 ook wel aangeven. Pas toen konden onze landgenoten de wedstrijd voor zich beslissen. Met 29-31 plaatsten ze zich voor de halve finale. Daarin waren de thuisfavorieten Piotr Kantor / Bartosz Losiak de tegenstanders.

Het luid aangemoedigde Poolse duo kon zich in de eerste helft van de eerste set bij een stevige bries, de vlaggen hingen strak aan de mast, naar een 12-9 voorsprong spelen bij de technische time out en via 17-12 ging het onder ‘Polska, Polska” richting de big points. Bij de 19-16 tussenstand werd er voor de vijfde keer van kant gewisseld, even later had de thuisploeg de 21-17 winst op de borden staan. .

Brouwer / Meeuwsen sloegen in de tweede set toe na een 6-5 achterstand. De Poolse foutserve, drie aces van Meeuwsen en een blokpunt gaven hen een 6-10 voorsprong. Een sterke side out, waaraan de Polen met de nodige fouten een steentje bijdroegen, zorgde dat het verschil gehandhaafd bleef. Via 11-15 naar 13-17 en 15-18. Op setpoint bij 17-20 sloeg Polen uit.

De tiebreak gaf Polen twee keer twee punten voordeel door zo’n rottige ace via de netband, waarop geen adequate reactie meer mogelijk was. De eerste voor 6-4 werkte het BTN duo nog weer weg, de tweede voor 11-9 was in de beslissende fase. Twee foute opslagen hielpen Brouwer / Meeuwsen nog aan 12-11 en 13-12, maar de gelijkmaker wilde maar niet vallen. Met een kill block bij 14-12 pakten de als nummer één geplaatste thuisploeg daarna het ticket voor de finale.

Brouwer / Meeuwsen spelen voor het brons tegen Smedins / Samoilovs uit Letland. Zij verloren in de andere halve finale met 2-0 (19,15) van Evandro / Vitor Felipe uit Brazilië.