EKK U20: Geen EK voor de mannen van Oranje

VoV, 02-07-2022 6:15 uur. Nadat de U20 Oranje mannenploeg op de eerste dag van de derde kwalificatieronde in Slovenië met 3-2 van het gastland had verloren, moest er gisteren gewonnen worden van Finland om de kans op de bovenste plaats in de poule in eigen hand te houden. Alleen de poulewinnaar plaats zich namelijk voor het EK. In die opdracht slaagde Oranje niet, Finland was met 3-1 te sterk, de kansen op deelname aan het EK zijn daarmee onbenut gebleven.

Slovenië won donderdag met 3-2 van Nederland. Ze kwamen met 2-0 voor via setwinsten met 25-22 en een ruime 25-14. Oranje herstelde zich knap door de derde en vierde set voor zich te beslissen. Het matchpoint tegen in de derde set op 27-26 werd ongedaan genaakt en omgezet in een 28-30 zege. De vierde ging daarna met 22-25 naar Oranje.

De noodzakelijke tiebreak was spannend, Oranje kwam op matchpoint bij 13-14, nadat het van een 9-6 achterstand een 9-10 voorsprong had gemaakt. Wat in de derde set lukte, ging in de tiebreak echter niet nog een keer door. Slovenië werkte het matchpoint in de tiebreak weg en won met 16-14.

Tegen Finland was er zoals gezegd een 3-1 nederlaag. Oranje wist de derde set met 19-25 te winnen, maar kwam in de andere drie tekort. Het verschil in de tweede set was maar nipt (25-23), in de andere twee werd met 25-21 en 25-16 aan het kortste eind getrokken.

Finland was aanvallend veel sterker met 60 om 39 punten, maar speelde ook met een veel hogere foutenlast (29 om 18), waardoor het aanvallende voordeel voor meer dan de helft ongedaan werd gemaakt. In de blokpunten en aces ontliepen de teams elkaar niet zoveel (13 om 11).

In dit duel kwamen Guus Boer, Saimen Hage en Kian Macnack met hun scores in de dubbele cijfers. Zij scoorden respectievelijk 12, 10 en 10 punten. Beau Wortelboer en Jaro Herinx kwamen tot 9 en 7 punten, Thomas van Bladel en Ilja van der Pijl maakten allebei 1 punt.

In de stand gaat Finland met 2-6 aan kop, Spanje staat op 1-3, Slovenië op 1-2 en Nederland op 0-1 voor wat betreft gewonnen wedstrijden en behaalde punten. Voor Oranje is de laatste poulewedstrijd vandaag tegen Spanje dus net meer belangrijk voor de poulewinst. Voor Spanje mogelijk nog wel.