VNL-dames: Dubbel derbyverlies voor België

VoV, 02-07-2022.  00:43 uur. Deze keer was het in Calgary de beurt aan België om twee keer binnen 24 uur het nationale tricot aan te trekken voor een VNL-duel. Eerst tegen de buurvrouwen uit Duitsland, daarna tegen die uit Nederland.

Duitsland vs. België kende voor onze Zuiderburen een prima start met een 20-25 zege in de eerste set. Vervolgens verliep het minder voorspoedig, Duitsland herpakte zich, eigende zich het initiatief in de wedstrijd toe en sloot de volgende drie sets met 25-18, 25-22 en 25-20 voor de 3-1 winst af.

De totaal 34 punten van Britt Herbots waren dus niet voldoende voor de winst, temeer omdat Lena Alsmeier er ook 28 op het scorebord liet zetten. Blokkerend en serverend ontliepen de teams elkaar maar één puntje, op de andere onderdelen haalde Duitsland een voordelige marge van acht (aanval) en vier (foutenlast) punten.

Voor de tweede derby tussen België en Nederland verwijzen we u naar het separaat geplaatste verslag.

USA vs. Servië kende in de tweede set een behoorlijke verlenging, toen het de beide teams maar niet wilde lukken om een eind aan de set te maken. Servië maakte daarin een 17-12 achterstand bij 19-19 ongedaan en kreeg op 22-24 het eerste van zes setpoints, die ze allemaal niet konden verzilveren. Op 32-31 slaagde USA daarin wel en kwam met 2-0 in sets voor nadat ze de eerste set reeds met 25-17 hadden gewonnen. De winst in straight sets werd een feit via 25-16 in de derde doorgang.

Kathryn Plummer werd met 18 punten de topscorer. Bianka Busa van Servië had 14 keer succes.

China vs. Dominicaanse Republiek eindigde in een vlotte Chinese zege via de setstanden 25-19, 25-16 en 25-15. Het leek alsof er bij de D0minicaanse Republiek helemaal maar dan ook helemaal niets wilde lukken.  De serie van 9-7 naar 14-7 in de eerste set was de basis voor de 21-13 en de 25-19 winst. In set twee sloeg China na 15-13 toe. Via 20-13 werd het 25-16 en in set drie werd 13-8 een 18-10 tussenstand en een 25-15 eindstand.

Yingying Li en Isabel Pena werden met 15 punten de topscorers van de partij. Met deze zege heeft China het ticket voor de laatste acht ook binnen.

Italië vs. Zuid-Korea en Brazilië vs. Bulgarije waren partijen tussen top acht teams en ploegen in de onderste regionen van de ranglijst. Italië won met 3-1, hield Korea drie sets onder de twintig en verloor één set, de tweede, met 23-25. Nwakalor werd met 21 punten de topscorer. Brazilië was Bulgarije in drie sets de baas. De thuisploeg kreeg per set 21, 20 en 18 punten mee. Gabi scoorde de meeste punten, totaal 12.

De stand na vandaag is met vermelding van gewonnen wedstrijden en behaalde punten, waarbij niet alle teams even vaak in actie kwamen: