Vizier op volleybal

 

‘En dat is zéé-éé-ven’ voor Regio Zwolle Volleybal.

VoV, 02-12-2012. 5:15 uur. Het clubrecord van de meeste opeenvolgende zeges had de ploeg van Eric Meijer afgelopen zondag in Meijel al gebroken toen Regio Zwolle Volleybal dit seizoen voor de zesde keer op rij ongeslagen bleef, maar ze zouden maar al te graag daar nog een zege aan toevoegen tegen de ‘verre buur’ SV Dynamo uit Apeldoorn.

SV Dynamo maakte afgelopen weekend, na een verplichte pauze van een paar weken, ondanks de 2-3 nederlaag een sterke indruk tegen VV Utrecht. Dus het was zeker nog geen ‘appeltje -eitje’, voor geen van beide teams. Ook al is de huidige stand van 21 punten uit 10 wedstrijden (Zwolle) veel ruimer dan de 7 uit 8 van Dynamo.

De wedstrijd kende een sterk begin van de thuisploeg, dat met gevarieerde scores van Susan Schut (ace), Iris Reinders (smash), Marianne het Lam – Scholten, (midaanval) Bjorna Gras (buitenaanval) en Maureen van der Woude (midaanval) meteen de aanvallende sterkte van de ploeg over de hele linie liet zien tot aan 6-3. Bjorna Gras voegde daar even later nog een ace aan toe voor de 9-4 tussenstand. Dynamo kreeg een paar punten cadeau en eigenlijk ging het vanaf 9-7 gelijk op, totdat de gasten via Benthe Wismans en een ‘dankjewel’ score de stand bij 13-13 gelijk konden trekken. Time out Zwolle.

De thuisploeg liep na de pauze uit naar 16-13, Dynamo moest bij 18-14 de time out in en kreeg meteen daarna via Maureen van der Woude, die een over het net belandde servepass erin knalde, een 19-14 voorsprong. Meteen daarna serveerde Maureen zelf een ace voor de 21-15 stand. Caya van Cooten sloot een serie van drie punten af (21-18), waarna het laatste woord via gevarieerde scores opnieuw aan Zwolle was. Susan Schut, Iris Reinders, Marianne Het Lam-Scholten en een ace van Daantje Vennik maakten er 25-18 en 1-0 van.

In de tweede set lag de foutenlast aan weerskanten van het net hoog. Beide teams gaven 11 punten weg. Dynamo deed dat vooral in de eerste helft van de set, Zwolle was na 19-19 erg gul.

Opnieuw lag het voordeel in de beginfase bij de thuisploeg. Via o.a. twee aces van Daantje Vennik werd het 3-0, Iris Reinders en Maureen van der Woude pakten hun puntje tot 8-4 mee, het verschil van vier stond er bij 11-7 nog. Een technische fout aan Zwolse kant en twee aces van Lisanne Samsom maakten 11-10 en bij 13-13 was er weer evenwicht.

Marly Bak herstelde met haar punt voor 16-13 de ruime voorsprong, het blokpunt maakte even later 18-14. Emily Silderhuis kwam bij 18-16 binnen de lijnen, echter had SV Dynamo een goede passende en scorende fase te pakken en bracht bij 19-19 weer een gelijke stand op het scorebord.

Daarna ging er veel fout. Zwolle scoorde tot aan 24-24 vijf keer voor Dynamo, Dynamo gaf tot aan die stand twee punten weg. Na de 24-24 haalden Iris Reinders en een ace van Susan Schut de buit binnen.

In set drie begon Emily Silderhuis voor Maureen van der Woude en Lara Hendricks voor Susan Schut bij Zwolle in de basis. Opnieuw was de openingsfase voor de thuisploeg, de 6-3 werd 10-6. SV Dynamo liet Heleen Hesselink invallen, Benthe Wismans scoorde 14-11, waarna aanvallende fouten Zwolle een 16-11 voorsprong gaven. Caya van Cooten bracht met twee scores de kansen voor Dynamo terug bij 17-16, het antwoord van Zwolle kwam vier een serie van vier punten door o.a. Marianne Het Lam – Scholten en Marly Bak (21-16). Op de side out ging het vervolgens naar matchpoint bij 24-20, Dynamo kreeg via een uitgeslagen Zwolse aanval nog even respijt, waarna ze zelf met een foutserve hun lot bezegelden.

In de scoringslijst van dit duel stonden drie Dynamo dames boven aan. Benthe Wismans (13), Caya van Cooten (12) en Mable Hengeveld (11) bleven met hun scores boven Marianne Het Lam-Scholten (10), Iris Reinders (9) en Susan Schut (7), maar op de totale eigen punten had Zwolle wel een voordeel van 46 om 43 punten. Veel verschil maakte de opslag (10 punten totaal) met 9 om 6 aces en 8 om 15 foutserves. Blokkerend werd het 6 om 6 en aanvallend 31 om 31 met een foutenlast van 9 om 12, hetgeen dus ook drie punten voordeel opleverde voor de thuisploeg.

Met 24 punten uit 11 wedstrijden staat Zwolle nu punt gelijk met koploper Sliedrecht Sport, maar speelde wel twee wedstrijden meer. Ze hebben vier punten voor op nummer drie Apollo (8-20) en vijf punten voor op Team 22 (7-19). Maar speelden wel drie en vier wedstrijden meer dan deze achtervolgers.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s  Rudy Biekart.