Vizier op volleybal

 

(En meer) van de VoV Weekend Top 10

VoV, 21-11-2020. 5:35 uur.  We kunnen weer een een vraag en een vraagteken doorstrepen. De vraag ‘Wie wordt de nieuwe bondscoach bij de Oranjedames?’ Die functie is sinds gisteren ingevuld met een contract tot het WK 2022. De vraag vraagteken weghalen houdt overigens wel in dat er zich nog een paar nieuwe aandienen.

Zoals ‘Was Selinger de keuze van de spelersraad?’ En ook ‘Blijven de stafleden Marko Klok, Alessandro Beltrami en Rett Larson wel in functie? ’ En verder ‘Waarom Selinger nu eigenlijk wel, wilden andere kandidaten niet?’ En ‘Wie waren die andere kandidaten dan wel of was Selinger op de short list al die tijd al de nummer één?’

Natuurlijk is Selinger een zeer ervaren coach en daar hoort ook bij dat je als coach eens weggestuurd wordt, bij een club of bij een bond. Zoals Alberda, die overigens in de spelverdelertijd van Selinger hem niet selecteerde voor de Olympische ploeg, de vergelijking maakte met voetbal, kunnen we wel stellen dat iedere topcoach ooit eens een keer om welke reden dan ook zijn contract voortijdig beëindigd zag. Daar leer je ook weer van. Dat overkwam Selinger bij de Oranjedames toen de resultaten op het EK van 2011 tegenvielen.

Hij werd ontslagen mede omdat Oranje toen in de kwartfinale uitgeschakeld werd, middels een 3-1 nederlaag tegen Italië. Toen behoorden Dijkema, de Kruijf, Grothues, Schoot en Slöetjes tot de selectie, zij zijn er sindsdien steeds bij geweest en zij vormden in de achter ons liggende succesvolle Oranje jaren de steunpilaren van de ploeg. Overigens behoorde de gisteren benoemde assistent-coach Huurman ook tot die EK selectie.

Voor zover wij ons kunnen herinneren en voor zover wij weten is de naam Selinger als bondscoach niet meer als wens van deze speelsters voorbij gekomen bij de zoektocht naar een opvolger. Na zijn vertrek in 2012 nam Vermeulen het over, toen volgden Guidetti, Morrison en Caprara. Zijn naam werd niet genoemd bij de keuze voor de laatste drie, net zo min als dat het Nederlands als de voertaal in de selectie belangrijk was. Alle internationals spelen in het buitenland, die zijn wel gewend om in niet Nederlands tekst en uitleg te krijgen. Wellicht is het voor de nieuwe lichting, die nog in Nederland actief is belangrijk.

Als clubcoach vertrok Selinger voortijdig bij Krasnodar (privé redenen) en Voléro Le Cannet, het voormalige Voléro Zürich, beëindigde ook de samenwerking met hem.

We vragen ons wel af wat de andere toplanden denken. Worden er in Rusland, Servië, Italië en de USA nu wenkbrauwen gefronst omdat men de geweldige kwaliteiten van Selinger kent en zich afvraagt wat hij met oranje in petto heeft bij een volgende onderlinge confrontatie of lacht men stiekem in het vuistje, omdat ze zich al rijk rekenen? Die vraag staat ook nog.

Twee andere vragen blijven verder nog staan, namelijk.

  • Hoe gaan we verder met de Eredivisie competitie 2020-2021?
  • Wanneer kunnen de clubs de restitutie van de te veel betaalde afdrachten over het seizoen 2019-2020 en 2020-2021 verwachten? We denken dat de clubs de euro’s op dit moment veel en veel harder nodig hebben dan de Nevobo.

Een Top 10 is er niet, we kunnen wel weer een selectie van wedstrijden uit Europa geven, waar (potentiële) Oranje internationals actief zijn.

  • Italië v: Brescia vs. Monza, Perugia vs. Firenze en Busto A vs. Novara
  • Italië m: Trentino vs. Modena
  • België m: Aalst vs. Maaseik en Roeselare vs. Achel.
  • Duitsland v: Ladies in Black Aachen vs. Dresden, Potsdam vs. Münster en Straubing vs. Suhl.
  • Zwitserland v: De topper Pfeffingen vs. Düdingen.
  • Polen m: Olsztyn vs. Czarni Radom

En verder? Verder niets. Dat was’t wel. Good goan! Blijf negatief, in de positieve zin van het woord.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.