Vizier op volleybal

 

(En Meer) van de VoV Weekend Top 10.

VoV. 26-12-2020. 5:50 uur. Aan welke voorwaarden een team en staf moet voldoen voor wat betreft de Corona maatregelen bij de herstart van de Eredivisie op 9 januari is wel duidelijk, op die vraag gaf de laatste nieuwsbrief van Eurosped een helder en duidelijk antwoord. Voor degenen die het gemist hebben onderstaand de passage nogmaals betreffende de procedure en de testen:

“Dit betekende voor Team Eurosped dat er vóór de eerste teamtraining een nulmeting d.m.v. een Covid-19 antigeen sneltest gedaan moest worden. Deze nulmeting vond op 18 december plaats en werd door gekwalificeerde medewerkers van De Haere afgenomen. Deze gevalideerde sneltests werden door de Nevobo ter beschikking gesteld aan de eredivisieclubs.

Naast deze nulmeting zullen deze tests toegepast worden vóór elke competitiewedstrijd. Een positieve uitslag voor een teamlid (speelsters en staf) betekent uitsluiting van de wedstrijd. Tijdens de trainingsdagen wordt er vóór elke training een triageformulier* ingevuld en een temperatuurmeting gedaan. Een negatief resultaat betekent uitsluiting van de training.”

*Triage is het beoordelen van slachtoffers bij grote pandemieën, het in verschillende categorieën indelen naar de ernst van de besmetting en het ziektebeeld.

Maar hoe zit het met alle verder aanwezigen, die het spelen van de wedstrijd mogelijk maken, bijvoorbeeld de scheidsrechters, lijnrechters en het jurylid. Worden die daags voor de wedstrijd door de Nevobo getest? De reactie van de Nevobo op deze vraag luidde:

“Wij vragen de officials aan te sluiten bij de dichtstbijzijnde eredivisieclub om mee te draaien in hun testprogramma. Of zullen in individuele gevallen zoeken naar een alternatieve oplossing. De Nevobo is voor het testen van de officials verantwoordelijk maar vraagt hierin dus de medewerking van de clubs om de testen af te nemen.”

Zijn de testen voor bijvoorbeeld de dames/heren achter de teltafel, de DJ, de aanwezige media, de ballenkinderen etc. de verantwoording van de thuisspelende ploeg?

“Alleen de mensen binnen de boarding worden meegenomen in het testprogramma. Dit geldt dus niet voor de personen die achter de teller tafel zitten, m.u.v. het jurylid aangezien die zich ook tussen de spelers en arbiters begeeft. Kortom: (wissel)spelers, staf, officials worden getest.

Alle overige aanwezigen zoals DJ, ballenkinderen, quickmoppers, verslaggevers, fotografen, mogen uiteraard alleen aanwezig zijn als zij geen klachten hebben (triage bij aankomst bij de accommodatie) en moeten beschermingsmiddelen dragen en afstand bewaren tot overige aanwezigen. En zich houden aan alle voorschriften die door de hygiënecoördinator worden gesteld! De richtlijnen zijn dus ook hiervoor  helder en duidelijk.

Maar blijkbaar is toch niet iedereen even happy met de herstart van het seizoen op 9 januari aanstaande en zitten er teams en spelers in dubio of het wel verstandig is om met steeds maar toenemende aantallen besmettingen* het seizoen weer te beginnen.

*Sneltest minder betrouwbaar, mist 40% van de coronagevallen volgens onderzoek Leids Universitair Medisch Centrum. Britse coronavariant rukt in Europa op. Gemiddeld 11.400 positieve gevallen per dag, 2.300 corona patiënten in ziekenhuis gisteren, waarvan 600 op IC, 75 coronadoden per dag over de laatste 7 dagen.

In dubio zitten kan bijvoorbeeld te maken hebben met de werkzaamheden van leden uit een selectie (in de zorg of de verpleging) of met bezorgdheid van de club voor het welzijn van de spelers/ speelsters uit de selectie en de staf. Ons is niet bekend of er arbiters (scheidsen en lijnrechters) zijn die ook hebben aangegeven (nog) niet beschikbaar te zijn. Gewoon omdat een herstart per 9 januari, waarschijnlijk in een piek, voortvloeiend uit Kerst/ Oud & Nieuw, niet goed voelt. Of men maatschappelijke betrokkenheid voelt met allen die door corona getroffen zijn. Of men het zich niet kan permitteren een risico te lopen. Allemaal heel begrijpelijke argumenten.

Eredivisionist FAST is blij dat het seizoen weer kan beginnen maar er zijn ook zorgen over het spelen van wedstrijden, terwijl zo ongeveer heel Nederland nagenoeg niets mag vanwege de geldende lockdown. Club en speelsters zitten wat dat betreft in een spagaat. Overleg met de Nevobo resulteerde in het verschuiven van het duel van 9 januari tegen Peelpush naar een later tijdstip.

Ook de heren van VCN staan niet te trappelen om meteen om 9 januari voor de eerste keer in een wedstrijd in 2021 op te slaan. Ook hier speelt corona de rol van spelbreker. Ook voor hun wedstrijd tegen Orion werd uitstel verleend. Verder zien we dat de wedstrijd van VCN-dames tegen Sneek ook uit het programma is gehaald. Wellicht om dezelfde reden.

Eerder deze week was ook op VoV te lezen dat Wessel Anker afscheid had genomen van Sliedrecht Sport. Ook aan dit vertrek lag de herstart van de competitie tijdens de coronapandemie ten grondslag. En bij Sliedrecht Sport Dames 1 heeft spelverdeelster Ana Rekar aangegeven dat zij vanwege corona nog niet weet of zij wel voor de trainingen en wedstrijden bij de herstart van het seizoen aanwezig zal zijn. Reden voor de staf om Eline de Haan, spelverdeelster bij dames 2, met de dames 1 selectie mee te laten trainen.

De Bond heeft het (met het NOC*NSF en andere bonden) voor elkaar gekregen bij het kabinet dat er opnieuw begonnen kan worden, de clubs juichen het ook in merendeel toe, maar zijn de direct betrokkenen, de spelers, de speelsters, de staf en de arbitrage wel gevraagd hoe zij erover denken? We kunnen ons niet voorstellen dat tijdens dit zeer tegenstrijdige dilemma van gezondheid vs. sporten een meerderheid van stemmen geldt om er wel of niet mee door te gaan.

Verder was er weinig te doen voor wat betreft het volleybal op de scheidslijn tussen 2020 en 2021. Ja, er waren nog wat transfers. Gijs van Solkema is terug in Lüneburg, Kirsten Knip in Sliedrecht en Lotte Groninger switchte in Zwitserland van club. En Dagmar Boom verliet VfB Suhl en keerde vanuit Duitsland terug naar Nederland. Al ging daarmee geen transfer naar een Nederlandse club gepaard. Maar wat niet is kan nog komen. Wie weet wat er nog in het vat zit? Dagmar Boom zelf wellicht!

Op kerstdonderdag, de dag voor Kerstmis, speelde Robin de Kruijf met Conegliano tegen Busto Arsizio in Italië, daar gaat het volleybal wel gewoon alsmaar door. Die partij leverde een zege op voor Conegliano, waardoor ze na 14 wedstrijden in het seizoen 2020-2021 nog steeds ongeslagen zijn. De puntenoogst bedraagt totaal 42.

In die partij was het alleen in de derde set spannend. Conegliano kwam met 17-12 voor, maar kon dat verschil niet vasthouden. Busto A. sprokkelde en knabbelde en kwam na 24-21 op 24-24 en bij 25-26 zelfs op setpoint. Winst zat er echter niet in, het werd 28-26. De twee eerste sets waren met 25-16 naar Conegliano gegaan (1ste set na 15-11, 19-15 en 22-15, 2de set na 15-7 en 20-11) De Kruijf speelde alleen in de eerste set en scoorde 2 keer. Egonu nam twintig punten meer voor haar rekening.

Met Kerstmis werd en wordt er ook nog gevolleybald. Op de Eerste Kerstdag in Qatar, Rusland, Servië, Turkije en Zuid-Korea. Daar was niets voor onze gading bij.

Op de Tweede Kerstdag, vandaag dus, worden gespeeld: Rote Raben Vilsbiburg vs. MTV Stuttgart. Met Myrthe Schoot en Juliët Lohuis binnen de lijnen. In Italië bij Chieri vs. Bergamo zal Annick Meijers misschien in actie kunnen komen. Bij Novgorod vs. Kaliningrad is er de inbreng van Laura Dijkema en in Turkije reizen ter Maar en van Garderen met Ziraat Bankasi naar Fenerbahce.

Verder zijn er op de derde Kerstdag ook niet zo veel duels om over te berichten. In Italië speelt Modena tegen Trentino van Abdel-Aziz en gaat Perugia van Thijs ter Horst op bezoek bij Cisterna.  En de dames van Trentino spelen in Bergamo. In Duitsland staan Schwarz – Weiss Erfurt en NawaRo Straubing tegenover elkaar en probeert USC Münster in Wiesbaden met een goed gevoel afscheid van 2020 te nemen.

En dan is het dus nu aftellen naar Nieuwjaarsdag! Met de vraag, welk team behaalt in Nederland de eerste zege van 2021. En misschien vragen ze zich in Doetinchem wel af waarom nou juist Lycurgus vs. Dynamo en waarom niet Orion tegen een van beide ploegen. Dat zou toch ook een kraker geweest zijn!

Dat was ’t wel, blijf negatief in de positieve betekenis van het woord.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.