Vizier op volleybal

 

Turkse topper prooi voor ter Maat c.s.

 

VoV, 26-12-2020. 15:22 uur. Voor Wouter ter Maat en Maarten van Garderen betekende de Tweede Kerstdag business as usual, dus gewoon volleyballen in de Turkse eredivisie. Hun team had door corona besmettingen nog een inhaalprogramma af te werken. En wat voor een op deze Tweede Kerstdag, koploper Fenerbahce (19-50) was de tegenstander in hun uitwedstrijd, hetgeen de eerste gelegenheid was om iets van de achterstand van 15 punten (15-35) weg te poetsen.

Het begin was in ieder geval goed voor de gasten, met een prominente scorende rol voor het Nederlandse duo. Met een gelijk opgaande strijd tot aan de 22-22 en daarna een serie van drie punten voor de gasten. Met 22-25 kwam Ziraat Bankasi op 0-1, door onder andere zeven punten van Maarten van Garderen en vier van Wouter ter Maat.

Ook de start van de tweede set verliep voortvarend met 3-6 en 4-8 als tussenstanden. Fenerbahce bracht het verschil terug tot twee punten bij 10-12 en ging er vervolgens voorbij (13-12), waarna de teams aan elkaar gewaagd bleven tot aan 19-19. Fenerbahce pakte toen op de side out twee punten voordeel, en hield die vast tot 24-22, Bankasi kwam ernaast en kreeg beide teams kregen daarna setpoints. Ter maat en van Garderen trokken met hun ploeg in een spannende eindstrijd aan het langste eind, bij 29-30 ging de rally, het punt en de set naar Ziraat Bankasi voor de 0-2 stand.

Opnieuw had Ziraat Bankasi een voortvarende start. Het gelijk opgaande begin (7-7) veranderden ze in een voorsprong van vijf punten bij 10-15, waarop Fenerbahce hals over kop de time inging. Zonder succes, het verschil bleef vier à vijf punten en soms vijf à zes punten zoals bij 13-19 en 15-21. Regelrecht koerste de ploeg van het Oranje duo op een spectaculaire 0-3 zege bij de koploper, hetgeen bij 15-23 nog maar twee rake klappen verwijderd was. Die werden als een bestelling in coronatijd afgeleverd. Het laatste punt na 16-24 betekende dat de set en de wedstrijd met 0-3 naar Ziraat Bankasi ging. Een mooie manier om de Tweede Kerstdag wat extra glans te geven.

Ter Maat sloot af met 24 gescoorde punten, voor van Garderen stopte de teller op 13.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.