Vizier op volleybal

 

De Raben pikken koploper Stuttgart puntje af

VoV, 26-12-2020. 20:40 uur. Voor het laatste duel in 2020 ontvingen de Rote Raben Vilsbiburg van libero Myrthe Schoot koploper MTV Stuttgart. De ploeg van Juliët Lohuis staat na negen wedstrijden als koploper met 25 behaalde van de mogelijke 27 punten er vier voor op naaste belager SC Dresden. Deze ploeg was vorige week in Vilsbiburg met 1-3 te sterk voor het team van trainer-coach Florian Völker. Rote Raben was vandaag compleet.

Bij Stuttgart stond de nieuwe coach Tore Aleksandersen voor het eerst langs de lijn en zat assistent-trainer en ex-interim-coach Erik Reitsma weer op de bank. Stuttgart maakte onlangs bij hun Champions League vierkamp in Istanbul indruk met vijfsetters tegen Eczacibasi Vitra en Dinamo Moskou.

De Rote Raben zullen wel niet zo heten omdat ze gedurende de eerste set het schaamrood rond de snavel kregen, maar wellicht werd het rood iets intenser rood in de loop ervan. MTV gaf hen een ware afstraffing, maar moest hen met de finish inzicht in zicht bij 10-22 nog een serie van vijf punten toestaan, waardoor het verlies iets minder rigoureus en iets meer draaglijk werd. Al is tien punten verschil een beste tik. MTV snelde via de tussenstanden 3-8, 4-11, 6-16 naar de 10-22 tussenstand, waarna Rote Raben nog een aantal punten konden sprokkelden. Na de 15-23 maakte Stuttgart een eind aan de serie en pakte met de laatste rally in de set het laatste punt en de eerste set.

Het herstel van de thuisploeg was indrukwekkend, al duurde het wel tot 5-10 voordat de aangeslagen patiënt beterschap begon te vertonen. Met o.a. twee series van drie punten werd de achterstand weggewerkt (12-12), waarna het spelletje van stuivertje wisselen begon. Met afwisselend de teams op minimale voorsprong zoals bij de tussenstanden 13-15, 16-15, 17-18 en 19-21. Er was een gele kaart voor de coach van MTV bij 20-21, bij 23-23 haalde hij zijn ploeg naar de zijlijn. Twee setpoints liet Stuttgart onbenut (23-24 en 24-25), waarna een driepunten voor een jubelstemming bij de Rote Raben zorgde. Vanwege de 27-25 en 1-1 in sets. Bijna anderhalve set oppermachtig, en dan toch nog 1-1, een dompertje voor MTV.

Stuttgart was niet onder de indruk van dit setverlies en deed wat koplopers in zo’n geval plegen te doen. Keihard terugslaan om te tonen dat het een éénmalige misstap was. Het zwart van de Rote Raben verloor zijn kleur weer, rood kreeg de overhand, opnieuw rond de snavel. Diep rood. MTV liep de Raven swingend omver. Dat baande zich aan bij de 4-8 stand bij de eerste technische time out. Dit keer geen reactie van de thuisploeg, ze keken tegen een steeds groter wordende achterstand aan bij 6-12 en 8-16 toonde zich opnieuw een dramatische setstand af. Geen inhaalrace dit keer, maar een rechtstreekse run van MTV naar 10-21 en 11-25, waarmee het dus 0-2 in sets werd.

We waren benieuwd of Rote Raben niet te versuft waren om nogmaals winnend te reageren in de vierde set en daarmee een tiebreak zou kunnen afdwingen. Of dat MTV Stuttgart opnieuw geen enkele tegenspraak zou dulden en de wedstrijd in vier sets af zou maken.

Het begin was in ieder geval voor Stuttgart (5-9), maar dat leek erop dat het eerste gewin in deze set een bevestiging zou worden van wat het spreekwoord ervan zegt. In ieder geval ging dat bij de tussenstand halfweg (12-12) wel op. En niet alleen tot het middendeel. Na een poosje stuivertje wisselen nam de thuisploeg bij 20-19 een beslissende voorsprong. Naar 22-19 en dat verschil bouwden ze uit naar 25-20 setwinst, waarmee de tiebreak en in ieder geval een competitiepunt binnen was.

Zo kan het dus ook, twee sets dik verliezen en gewoon voor de wedstrijdwinst gaan. En dan de koploper laten beseffen dat de fles met sportief gif misschien nog niet helemaal leeg is. De Rote Raben veranderden 3-4 achter in 7-4 voor (time out Stuttgart), waarna het 7-7 werd (time out Rote Raben) en er bij 7-8 van speelhelft gewisseld werd.

MTV pakte vijf punten tegen twee voor Rote Raben na de veldwissel en kwam zo met 9-13 voor. De Rote Raben gingen voor goede raad naar de zijlijn. Het was een time out met een best vervolg. In een ruk naar matchpoint op een 14-13 stand. MTV draaide de stand naar haar voordeel om bij 14-15 en bleef op de side out ook bij 15-16 aan de leiding. Met het winnen van de laatste rally scoorden ze het winnende set- en matchpoint voor de 15-17 en 2-3 zege.

De cijfers: Libero Myrthe Schoot werd bij Rote Raben tot MVP gekozen. Ze was foutloos op de servepass. Juliët Lohuis scoorde 12 keer voor Stuttgart, waarvan 5 keer blokkerend. Haar teamgenote Krystal Rivers werd met 32 punten topscorer van de partij. Stuttgart had de betere cijfers op aanval (54 om 67) en blokpunten (13 om 16 punten). Ook in de foutenlast hadden ze (licht) voordeel, allemaal erg logisch gezien de setstanden.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.