Vizier op volleybal

 

Ergernis over NOS uitzending

Soms denken we in Nederland misschien dat het volleyballen hier te lande wat voorstelt. Vooral volleyballers zijn die mening toegedaan. Dat het veel meer aandacht zou moeten krijgen dan rondjes schaatsen of urenlang kijken naar kilometers fietsen. Die mening zijn we niet direct toegedaan vanwege het Nederlandse niveau ten opzichte van het buitenland, maar meer vanwege de actie, die er in een wedstrijd zit. Net als bij handbal en basketbal, elke halve minuut een hoogtepunt. Een score of een blunder, er gebeurt steeds wat!  

Als volleybal wordt uitgezonden vallen we in de media, welke dan ook, over elkaar heen om het te melden. dat zou er ook op kunnen duiden dat de sport eigenlijk heel weinig te betekenen heeft, want iedere keer als er een wedstrijd rechtstreeks of in samenvatting wordt uitgezonden maken we er driftig melding van. Of het iets heel bijzonders is! Alsof men ozo blij is met de beelden en de aandacht.

En nu vragen wij ons af of we ons over de NOS uitzending van gisteren van de World League wedstrijd tussen Portugal en Nederland moeten ergeren of dat we het gewoon met een schouder ophalen moeten afdoen. Het was nu eenmaal zo, we kunnen er toch niks meer aan veranderen!  

De uitzending werd aangekondigd met een tweet  Zondagmiddag 16.00 *live* #volleybal in Studio Sport op #NPO1 (en op nos.nl):  Portugal – Nederland. #WorldLeague @Lange_Mannen @NOSsport”. Zoiets schept verwachtingen. Dus zit je ruim op tijd klaar met pen en papier in de aanslag om er vanaf het Wilhelmus bij te zijn en met de lange mannen mee te leven. *Live* vanaf 16:00 uur stond er immers!

Maar in tegenstelling tot het spelletje, dat met de bal aan de voet wordt gespeeld en waar men meestal een half uur van te voren in de voorbeschouwing voor de 82ste keer moet horen hoe goed of slecht PSV, Ajax of Feyenoord wel niet is, was er bij het volleybal van gisteren geen minuut, zelfs geen seconde ruimte om tijdig naar de Nederlandse topvolleyballers over te schakelen. Neen eerst hardlopen en  hoogspringen in Verweggistan, dan nog de reclame boodschappen voor auto’s en koffie en dan schakelen we snel over naar Portugal – Nederland, waar de wedstrijd al een minuut of vijf aan de gang was en de stand inmiddels op 6-6 stond.

Laten we een beetje eerlijk zijn, het Nederlandse voetbal stelt internationaal toch eigenlijk niets meer voor dan het volleybal, maar stel je voor dat een Nederlandse ‘topploeg’ in de European League moet uitkomen en we schakelen zonder voorbeschouwing of nadere introductie over naar de wedstrijd ‘die live zou worden uitgezonden’, als ze al een minuut of vijf bezig zijn! En atletiek en reclame voorrang zouden krijgen. Buitenlandse atleten en pindakaas gaan voor de Nederlandse topsport. We denken dat Twitter en Facebook even op tilt zouden gaan!

Maar dat is nog niet alles, want de NOS presteert het gewoon om in de vierde set bij 17-17 ermee op te houden. Nederland staat met 2-1 achter in sets, de stand is dus 17-17 en het gaat erom een verlenging af te dwingen. Ze beëindigen doodleuk de uitzending. “Komen we later op terug. Terug naar Hilversum.” Nog even een keer het vergelijk maken met voetbal. Een Nederlandse ploeg staat met 2-1 achter, vecht voor de winst en er is nog pakweg een minuut of zeven te spelen. “We geven nu terug aan Hilversum voor de reclameboodschappen en het journaal.” Ziet u het voor zich!

Sorry, de ergernis was even een stuk sterker dan de behoefte om de schouders erover op te halen. Vandaar!

gh @ Vizier op Volleybal.