Vizier op volleybal

 

Espinho: Poule eindstation Penninga/Bouter

VoV, 20-07-2019. 5:48 uur.  Het Nederlandse volleybal was met een stevige delegatie dames en heren duo’s present bij de aftrap van het FIVB World Tour viersterren toernooi in Espinho, Portugal. Vier damesduo’s en drie herenduo’s gaven acte de présence, of bij de kwalificaties of bij het hoofdtoernooi.

Bij de dames konden drie duo’s na de kwalificaties naar huis, en één duo na de poulefase. Bij de heren kwamen Penninga / Bouter door de kwalificatieronden en voor hen begon gisteren het hoofdtoernooi.

Ruben Penninga / Jasper Bouter speelden in poule G, kregen daar als Qualifier de vierde plaats hetgeen inhield dat ze tegen de nummer één van de poule moesten spelen. In casu Andre / George (seed #7 main draw ) uit Brazilië. Ook dit duo trof in Gstaad op Brouwer / Meeuwsen. In de KO ronde werden ze daar met 0-2 (23-25 / 19-21) aan de kant gezet. Waarschijnlijk zagen zij vandaag ook een kans schoon om tegen Nederland revanche te nemen.

In de openingsset sloegen de Nederlanders na 15-16 hun slag. Daarvoor hadden ze bijna steeds een paar punten achter gestaan, maar na  die stand konden ze naar 15-19 uitlopen en met 18-21 de winst pakken.  In de tweede set een omgekeerd verhaal, de 14-13 werd door de Brazilianen veranderd in 19-14, waarna ze de set met 21-18 wonnen. In de tiebreak konden Penninga / Bouter tot 6-5 bijblijven, het gaatje naar 10-7 kregen ze niet meer dicht. Ze verloren de set met 15-10 en de wedstrijd met 2-1.

De verliezersronde was een duel der lage landen met als tegenstander Koekelkoren / van Walle uit België, die in Gstaad ook al tegen Brouwer / Meeuwsen etc. Na de 5-5 tussenstand en in de aanloop naar de tweede veldwissel nam België afstand, hetgeen resulteerde in een 8-13 pauzestand bij de technische time out. Het BTN duo kreeg het gaatje niet gedicht  en via 11-15 en 11-18 ging de set met 13-21 verloren.

Veel verschil ten opzichte van de eerste set was er in de tweede niet. Aan het eind helemaal niets. Na de tussenstanden 6-8, 8-12 en 9-14 had België opnieuw een forse voorsprong genomen en gaf daarvan niets meer prijs. Via 12-17 ging de set met opnieuw 13-21 naar onze Zuiderburen, hetgeen uitschakeling voor Penninga / Bouter betekende.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.