Vizier op volleybal

 

Oranje (v): Good goan en wier komm’n

VoV, 20-07-2019, 5:53 uur.  De grote generale voor dat Olympische Kwalificatietoernooi vormt eind deze maand de Rabobank Super Series; een tweeluik tegen Japan in Almelo en Den Haag.  Almelo is inmiddels stijf uitverkocht, dus wil je de dames dit jaar nog één keer live zien vlammen dan moet je op zaterdagavond 27 juli voor de uitzwaaiwedstrijd in Zuiderpark te Den Haag zijn.

  •  Vrijdag 26-07: 18.00 uur,  Nederland vs Japan. IISPA te Almelo
  •  Zaterdag 27-07: 18.00 uur, Nederland vs Japan. Zuiderpark te Den Haag

Dat Nederland en Japan, de nummer 7 en 6 van de wereldranglijst,  behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn blijkt wel uit de stand. De laatste keer dat Oranje tegen Japan speelde, was begin juni in de Volleyball Nations League in Hong Kong. Die wedstrijd ging met 3-0 naar Japan, maar een aantal Nederlandse topspeelsters was er toen nog niet bij. Op het WK in 2018 won Oranje na een waanzinnig volleybalgevecht met 3-2 van de dames uit het land van de rijzende zon.

Bondscoach Jamie Morrison verwacht ook tijdens de Rabobank Super Series twee topwedstrijden: “Japan is één van de beste teams ter wereld, het is altijd spannend tegen hen. Net als wij kunnen ze heel goed verdedigen, ik verwacht dan ook veel lange rally’s. Japan speelt aanvallend snel, dus we trainen extra op het tegenhouden van die snelle aanvallen. Maar dat doen we eigenlijk vooral voor wat hierna komen gaat; Italië kan er namelijk ook wat van. Mijn team is fitter dan ooit, dus laat Japan en dat OKT maar komen!”

De dames en Morrison zelf hebben heel veel zin om eind volgende week voor de Nederlandse achterban te spelen voor ze naar Italië afreizen: “We spelen echt het allerliefst voor al die geweldige Oranje – fans; wat ons betreft de beste van de wereld.” (en dat zeggen ze in Duitsland, Italië, Turkije, Brazilië, Polen, China en Japan ook van hun eigen fans voor de thuiswedstrijden.)

Wie 27 juli deel wil uitmaken van het legioen in Zuiderpark Den Haag, kan dus nog aan kaartjes komen.

Van 2-4 augustus spelen de Oranje volleybaldames in Italië voor rechtstreekse kwalificatie voor Tokio 2020, het hoofddoel van dit internationale seizoen. Ze zetten dan alles op alles om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020. Na de historische eindnotering in 2016 in Rio (4e plaats), mag Nederland volgend jaar in Tokio natuurlijk niet ontbreken.

Op vrijdag 2 augustus openen de dames hun OKT tegen België (#19 van de wereldranglijst) , een dag later wacht Kenia (#20). De wedstrijd tegen gastland Italië (#8) vormt het slotakkoord van het kwalificatietoernooi, waarvan alleen de winnaar zich rechtstreeks plaatst voor Tokio 2020. Mocht dat Oranje niet in Italië lukken, dan volgt in januari een laatste kans tijdens het Europese kwalificatietoernooi.

gh @ VoV, bron Nevobo. Foto FIVB.