Europees CEV-Cup avontuur Lycurgus ten einde.

VoV, 15-12-2022. 5:57 uur. Gisteravond speelde Lycurgus de return voor de CEV  Cup tegen de Bundesliga ploeg Lüneburg. Thuis werd met 2-3 verloren., de Groningers moesten dus sowieso winnen om kans op de volgende ronde, de kwartfinale, te maken. Met 2-3 winnen was goed voor de golden set, bij elke andere zege ging Lycurgus door. Verliezen betekende uitschakeling.

Het lukte Lycurgus niet om zich voor de eerste keer in de historie te plaatsen voor de kwartfinale in de Europese CEV-Cup. Na het verlies in Groningen twee weken geleden was SVG Lüneburg in de eigen LKH-Arena met 3-0 te sterk via 25-22, 25-17 en 25-20.

Met Jacob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Niels de Vries, Luuk Hofhuis, Jeffrey Klok en Markus Held in de basis begon Samen Lycurgus aan de beslissende wedstrijd in deze achtste finale. Gesteund door een groep grotendeels met blauwe pruiken uitgedoste fans, die op de tribune zaten met ruim duizend andere toeschouwers.

In een eerste set waarin de Groningers veerkracht toonden sloeg Lüneburg een aantal keren een gaatje, maar bijna evenzovele keren kwam Samen Lycurgus terug. 7-4 werd 8-7 en 14-10 werd 17-17. De blokkering deed prima werk en serverend werden weinig fouten gemaakt. Alleen aanvallend was het af en toe lastig en werden te veel fouten gemaakt.

Een blok van Coenen was goed voor 20-19 achter en leek een spannende eindfase van de set aan de kondigen. Maar juist in die fase was sprake van een paar eigen fouten op rij. Dat bracht de achterstand op 24-20. Het inbrengen van Tieme de Jong voor Held veranderde daar niks aan. Via onder andere een ace van De Vries werd het nog 24-22, maar een aansluitende servefout betekende het einde van de eerste set.

In de tweede set lukte het niet om gelijke tred te houden met de Duitsers. Vanaf een 5-4 achterstand liep Lüneburg weg naar 10-5 en die marge was beslissend. Aanvallend was het voor Samen Lycurgus lastig om er goed doorheen te komen. En serverend was er net iets te weinig druk. Er werd hard gewerkt in de verdedigende organisatie tegen de vaak slim spelende thuisploeg.

Een mooie ace van McCauley was goed voor een 20-13 achterstand. Op dat moment was de weer herstelde Geoffrey van Gent binnen de lijnen gekomen voor Kern en de diagonaal scoorde direct een paar punten. Ook kwam De Jong het spel nog weer verdelen, maar de druk was domweg te groot om er onder uit te spelen. Een servefout van De Vries op 24-17 was het laatste punt van de tweede set.

In de laatste set ging Samen Lycurgus fris van start en nam een 6-4 voorsprong. Maar vanaf 9-9 stond de thuisploeg steeds een paar punten voor. Kansen waren er wel, maar Lüneburg pakte het vaak net iets slimmer aan. De ploeg van coach Arjan Taaij bleef strijden en kwam op 19-19 langszij.

Doordrukken lukte net niet, want vanaf dat moment kon nog maar één punt toegevoegd worden. De ploeg van de niet meespelende Auke van de Kamp wilde het net meer uit handen geven en na een lange rally was het bij eerste matchpoint al raak.

Met de eigen score had Lüneburg een voordeel van 53 om 41 punten, tevens speelden ze met een iets lagere foutenlast (18 om 22). Bij Lycurgus werd Jacob Kern met 12 punten topscorer, gevolgd door Ryan Coenen met 9 treffers.

Na vier Europese wedstrijden tegen Calcit Kamnik en SVG Lüneburg is het avontuur voorbij. Nu kan het vizier op de Supercup aanstaande zaterdag vanaf 19.00 uur in Apeldoorn tegen Draisma Dynamo.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Samen Lycurgus. Foto’s CEV.