Europees verlies SC Dresden en Ladies in Black

VoV, 20-02-2020. 5:38 uur. In de Challenge Cup heeft Duitsland twee damesteams bij de laatste acht. Dat zijn de Ladies in Black Aachen en SC Dresden, dat afgelopen zondag de Duitse beker veroverde. De Ladies in Black hadden de thuiswedstrijd tegen het Franse Béziers op de agenda staan. Béziers is de huidige nummer vier in Frankrijk. De Ladies staan vijfde in Duitsland.

Het ging in de eerste set tot aan 13-14 gelijk op, daarna sloeg Béziers met twee aces een gaatje naar 13-17. Het ace van Lynn Blenckers voor 18-21 gaf de Duitse fans nog even hoop bij de big points, maar dat bleek na 19-22 ijdel toen Béziers uitliep naar 19-24 en met 20-25 won.

In de tweede set nam Béziers al vlot ver afstand (4-9, 7-14), maar een keihard werkend en voor eider punt knokkend Aachen kwam terug naar 17-18. Vervolgens verloren ze de aansluiting (17-21) en ondanks scores van Tessa Polder (20-23, 21-23) ging de set met 21-25 verloren.

De derde set leek een walk over te worden voor de gasten toen ze naar een verschil van elf punten bij 4-15 uitliepen. Ondanks het grote verschil bleef de speaker erin geloven en deed de oproep aan de fans dat ook te doen door ieder Duits punt hartstochtelijk te verwelkomen. Dat ging zo bij bijvoorbeeld 13-20 door Marrit jasper:

Speaker: “Unsere Nummer 6, Marrit..” de fans “Jasper”. “Marrit..” fans “Jasper”, “Marrit.. fans “Jasper” met daarna uiteraard veel applaus. Dat herhaalde zich daarna bijvoorbeeld bij 15-21 door Tessa Polder. Speaker “Unsere Nummer 5, Tessa..” fans “Polder”, “Tessa..” fans “Polder” Béziers trok zich er niet zoveel van aan en stevende rechtstreeks op een 0-3 zege aan, die via 18-25 ook op de borden kwam.

Tessa Polder scoorde 13 keer, Marrit Jasper kwam tot 5 punten en Lynn Blenckers tot 4. Met name aanvallend (32 om 42 punten) en serverend (2 om 10 aces) was de Franse ploeg beter.

SC Dresden, de nummer vier van Duitsland tot nu, speelde uit tegen Thiras Santorini, dat op de tweede plaats in de Griekse competitie staat.

De Duitse ploeg had nog een goed begin van de wedstrijd met een 19-25 zege in de eerste set. Van 17-19 liepen ze in een keer uit naar 17-24, hetgeen de beslissing was. In de tweede set lieten ze een 12-18 voorsprong verloren gaan, de thuisploeg, met veel kabaal aangemoedigd door de fans, kwam van setpoint tegen op 21-24 terug naar 26-24 setwinst en de 1-1 stand.

In de derde set liep Thiras van 12-12 uit naar 20-13 en won met ruim verschil (25-15). En ook in de vierde set waren ze een maatje te groot. De 16-9 en 20-15 waren de tussenstanden voor de 25-17 eindstand.

Laura de Zwart stond alle vier sets in de basis en scoorde 10 keer, waarvan 5 blokkerend. Thiras had een 69 om 53 voordeel op de eigen score, voornamelijk door 50 om 32 aanvallende punten en 12 om 7 aces. Bij de Griekse ploeg had de Duitse Anika Brinkmann met 18 punten een fors aandeel in het verlies van haar landgenoten.