Europees verlies zonder setwinst voor Dynamo, Lycurgus en VC Limax

VoV, 24-11-2023. 5:22 uur. Nadat Orion woensdagavond een 3-1 nederlaag in de Challenge Cup had geleden in Slowakije was het aan SV Dynamo, Lycurgus en VC Limax om het gisteravond beter te doen. In de CEV Cup en de Challenge Cup. Helaas zagen we alle drie Nederlandse teams tekortkomen om een succesje te laten noteren. Zelfs setwinst zat er gisteravond niet in. Drie keer een nederlaag in drie sets was het eindresultaat.

CEV Cup: SV Dynamo speelde de heenwedstrijd in Montenegro tegen OK Budva, dat na uitschakeling in de tweede voorronde in de Champions League ook op het tweede Europese niveau uitkomt.

Dynamo had in de eerste set na een 2-5 voorsprong tot aan 17-18 de leiding, toen pakte de thuisploeg de gelijkmaker, kwam ook nog met 18-19 achter maar nam daarna met 20-19 de koppositie weer over. Op de side out kwam Dynamo ernaast, maar de 22-20 en 24-21 konden niet meer ongedaan worden gemaakt. De set ging met 25-22 naar Budva.

In set twee was er vlot een verschil van een viertal punten gemaakt (10-6) , Dynamo kon tot 13-12 terugkomen maar slaagde er niet in om de gelijkmaker te scoren. Het verschil bleef minimaal (19-17, 21-19, 24-22) maar was wel steeds in het voordeel van de thuisploeg. Dynamo knokte zich op setpoint tegen nog naar de gelijke stand (24-24), maar moest toen alsnog capituleren (26-24).

In set drie kwam Dynamo na 6-6 aan de leiding en bleef tot 15-17 die positie vasthouden. Met een serie van vier punten draaide Budva het voordeel met 19-17 naar hun kant en gaf die voorsprong niet meer prijs. Met 25-21 zetten zij de 3-0 op het scorebord. Dynamo zal thuis met 3-0 of 3-1 moeten winnen om een golden set af te dwingen.

Budva maakte het verschil met 9 om 3 aces en een 17 om 20 foutenlast. Bij Dynamo werd Duco Krook met 13 treffers topscorer.

Ook Lycurgus kwam in actie in de CEV Cup. Tegenstander was SC Prometey Dnipro uit Oekraïne, dat in de voorronde van de Champions League onder andere van SV Dynamo had gewonnen bij de vierkamp in Innsbruck. Logisch dat Arjen Taaij bij collega Redbad Strikwerda om tips vroeg hoe die ploeg te bestrijden.

Maar het baatte niet, de ploeg uit Oekraïne was met 3-0 te sterk via de setstanden 25-21, 25-17 en 25-16. Lycurgus kwam goed uit de startblokken (2-5) en kon tot aan 12-12 goed blijven meedoen. Daarna kantelde de set en nam de tegenstander afstand (16-13). Lycurgus kwam tot één puntje terug bij 18-17, maar verloor daarna het contact en ging met 25-21 ten onder.

In set twee kwam Lycurgus met 7-2 achter en bleef tot aan 15-10 op een handvol punten volgen. Via 22-14 ging de set daarna met 25-17 verloren. En in de derde set was bij 10-1 wel duidelijk dat dit duel geen succes zou opleveren. De tegenstander hield een verschil van 9 punten op de borden (15-6, 19-10) en sloot met 25-16 en dus met 3-0 af.

Te veel eigen fouten (16 om 22), sterke opslagen en een sluitende blokkering gaven Dnipro veel voordeel. Met 16 om 3 punten bijvoorbeeld voor deze onderdelen hadden ze de ruim betere eigen score. In de return in Groningen zal met 3-0 of 3-1 moeten worden gewonnen om een golden set te kunnen spelen.

Challenge Cup: VC Limax week opnieuw uit naar de Steengoed arena in Maaseik, België voor hun duel tegen Dinamo Bucuresti uit Roemenië. VC Limax kon in de eerste set tot 11-10 aan de leiding blijven, daarna nam Bucuresti de koppositie over en bouwde het verschil uit naar 15-18. Het verschil van drie punten bleven ze vasthouden en via 16-19 sloten ze met 22-25 af.

De tweede set was in de finale een nagelbijter, VV Limax kwam snel op voorsprong (4-1) en kon lang aan de leiding blijven. Bij 18-19 waren de rollen omgedraaid, maar in de big points was er bij 22-21 weer Limburgs voordeel. Teams bleven elkaar tot 30-30 op de side out in evenwicht houden, daarna scoorde Bucuresti twee keer achter elkaar voor de 30-32 setwinst. In de derde set maakten de gasten de winst perfect. Via 10-11, 16-18 en 18-23 pakten ze de 22-25 en dus de 0-3 zege.

Met een eigen score van 41 om 50 aanvallende punten en 0 om 5 aces hadden de gasten genoeg voordeel om de 10 om 4 blokpunten te overtreffen. Leon Meijer werd met 15 punten topscorer bij VC Limax.