NL vs. Brazilië 3-0 bij Elite 16 in João Pessoa,

VoV, 24-11-2024. 5:34 uur. Het hoofdtoernooi van het laatste FIVB Elite 16 beachvolleybal toernooi begon gisteren in het Braziliaanse João Pessoa. Daar komen drie Nederlandse duo’s in actie. Op de eerste dag hadden alle drie een Braziliaans duo als tegenstander.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen begonnen tegen Vitor Felipe/ Renato,  één van de vijf Braziliaanse duo’s die meedoen in het hoofdtoernooi. In beide sets ging de strijd tot in de big beach points gelijk op. In de eerste set kwam Nederland bij 20-19 op setpoint, een uitgeslagen Braziliaanse aanval verzilverde het.

In set twee werd met 18-17 voor de vijfde keer van speelhelft gewisseld, bij 19-17 ging Brazilië de time out in, maar Brouwer/ Meeuwsen lieten zich daardoor niet van de wijs brengen en pakten via 21-18 de 2-0 zege in sets.

Vandaag zijn de Europese kampioenen David Ahman en Jonatan Hellvig uit Zweden en de Oostenrijkers Julian Hörl en Alexander Horst de volgende tegenstanders.

Stefan Boermans en Yorick de Groot speelden tegen Arthur/Adrielson, die via de kwalificaties tot het hoofdtoernooi waren doorgedrongen. Nederland won de eerste set na een 17-18 achterstand, Boermans scoorde 19-18 waarop Brazilië de time out inging. De Groot maakte de laatste twee punten voor de 21-19 zege.

In set twee liep Brazilië uit naar 11-16, waarbij de laatste twee punten door hen blokkerend werden gescoord. De 15-20 achterstand werkten Boermans/ de Groot weg (20-20), echter trokken de Brazilianen met 22-24 toch nog aan het langste eind en brachten de stand op 1-1.

In de derde set blokkeerde Boermans de 8-6 en 10-7 op de borden. Brazilië sloeg uit voor 12-8, met zijn derde blokpunt in deze set zette Boermans matchpoint op de borden bij 14-10. Na twee tegenscores van Brazilië pakte Oranje de 15-12 en 2-1 zege.

Als laatste poulewedstrijden staan de duels tegen Ondrej Perusic en David Schweiner en tegen Pedro Solberg en Gustavo Carvalhaes gepland.

Katja Stam en Raïsa Schoon begonnen zoals wel vaker als diesels aan hun eerste wedstrijd, waarin ze duidelijk, ondanks Braziliaanse temperaturen, eerst moesten warmdraaien. Via 3-11, 7-14 en 11-17 werd de eerste set met 12-21 verloren.

In set twee herpakten ze zich en konden na de vierde veldwissel bij 14-14 het initiatief pakken (17-15) en lieten zich dat beslissende verschil op de side out niet meer afpakken. Na 19-17 werd met 21-18 afgesloten.

In de tiebreak leek Brazilië na 5-5 de beslissende klappen uit te delen. Ze pakten drie punten voordeel tot aan 6-9. Kwamen na een ace en een technische fout van Katja Stam op 9-13 en hadden de zege voor het grijpen.

Op 12-14 ging Brazilië de time out in, Raïsa Schoon scoorde de 13-14 en een ace van Katja Stam op de achterlijn was goed voor de gelijkmaker. De ace via de netband van haar zette Oranje op matchpoint, dat bij eerste gelegenheid via Braziliaanse handen werd verzilverd voor de 16-14 setwinst en 2-1 wedstrijdwinst.

Vandaag spelen ze tegen Cinja Tillmann en Svenja Müller uit Duitsland en het Canadese duo Heather Bansley en Sophie Bukovec.