Europees zilver voor Beliën en Rauwerdink

VoV, 12-04-2018. 6:20 uur. Yvon Beliën is er met Bursa BBSK niet in geslaagd om als titelhouder de Europese Challenge Cup na 2015 en 2017 opnieuw te winnen. Na de 3-2 uitnederlaag bij Olympiacos Piraeus, hetgeen geen ongunstige uitgangspositie was, werd er thuis met 1-3 verloren.  Via de setstanden 25-23, 20-25, 18-25 en 16-25. Het was de eerste Europese titel überhaupt van een Griekse ploeg in een Europees toernooi.

Emiliya Dimitrova werd met 24 punten topscorer van de partij, Yvon Beliën maakte er 11, bij de Griekse ploeg waren Saskia Hippe met 17 punten en Jana Poll met 15 scores weer goed op dreef.  De Griekse teamcaptain Styliani Christodoulou werd tot MVP van de wedstrijd gekozen. Aanvallend had Piraeus een iets betere score (47/49), maar serverend ((3/10) en blokkerend (8/14) waren hun cijfers beduidend beter. Ook hadden ze een iets lagere (25/21) foutenlast.

Voor 2.500 toeschouwers had Bursa de beste start, liep uit naar 16-10 en had echter aan het eind maar net genoeg over voor een nipte winst. In set 2 en 3 waren de Griekse gasten de betere ploeg met in de tweede set de tussenstanden 12-16 en 17-21 en in de derde opnieuw 12-16 en een hele ruime 13-21. De bekerwinst werd via 14-16 en 15-21 binnengehaald.

Het Griekse feest van Piraeus had gisteren historisch kunnen zijn als hun mannenploeg, het team van Jeroen Rauwerdink, ook de beker had gewonen. Voor 11.800 (!) toeschouwers moesten ze daarvoor een 3-1 nederlaag bij Bunge Ravenna via de golden set wegwerken.

Spannend was het wel in de bijzondere sfeer van het Peace en Friendship stadion. De eerste twee sets eindigden in 26-28 en 25-23. Met de 1-1 stand had Ravenna aan één set voldoende voor de beker. Die pakten ze in de derde set. De 16-12 voor Piraeus bogen ze om naar 19-21 en ze wonnen daarna met 20-25. De vierde set ging met 18-25 naar hen, nadat ze bij 10-16 al heel ruim voor stonden

De Oostenrijker Paul Buchegger, uitkomend voor Ravenna, werd met 21 punten topscorer van de avond. Jeroen Rauwerdink scoorde 15 keer en was 26 keer foutloos op de servepass. Blokkerend (7/15) en aanvallend 42/54) was Ravenna de betere ploeg.