Europese stunt Dynamo blijft achterwege

VoV, 14-02-2020. 5:06 uur. Draisma Dynamo heeft gisteravond geen stunt kunnen afleveren in hun thuisduel tegen Lokomotiv Novosibirsk, waarvan in de uitwedstrijd twee sets met het kleinste verschil waren verloren. De 1-3 nederlaag betekende uitschakeling in het CEV- toernooi, maar wel met de kin vooruit, de neus omhoog en niet met de ogen naar beneden kijkend. Setwinst in de derde set (25-22), meer zat er niet in. De andere sets gingen met 21-25, 17-25 en 20-25 naar de gasten uit Siberië, die ook in Apeldoorn ijskoud de beste bleken. Na twee sets hadden zij de volgende ronde al binnen.

Draisma Dynamo kon in de eerste set bij Lokomotiv in het spoor blijven. Achter het verschil van twee punten in Russische voordeel bij 5-7 bleef zo’n beetje de hele set gehandhaafd. Zoals bij de tussenstanden 9-11, 13-15, 15,17 en 17-19. Bij 19-20 stond Dynamo op één puntje verschil, maar de gelijkmaker bleef uit. Novosibirsk liep na 21-23 ineen keer door naar 21-25 en was één gewonnen set van de volgende ronde af. De eigens score in deze set was 14 om 21, waarvan Sean Cook er 5 voor Dynamo maakte en Marko Ivovic 8 voor de gasten.

De thuisploeg kon in de tweede set tot 10-10 gelijke tred houden met de gasten, vervolgens sloegen ze zich naar vijf punten verschil bij 11-16. Hetgeen er acht werden bij 14-22. De Europese droom ging ten einde, dat was op dat moment wel zeker. Novosibirsk liet niet aanbranden, gaf niets weg en maakte de stap met 17-25 naar de volgende ronde, waarin ze tegenover Lindemans Aalst van Tim Smit en Twan Wiltenburg komen te staan. Na de koploper van Nederland dus tegen de koploper van België. In deze set waren opnieuw Sean Cook (4 punten) en Marko Ivovic (6 punten) de best scorende spelers in de 10 om 23 eigen score.

Als er geen wedstrijdstunt in zat wilde Dynamo in ieder geval een setje meepakken en zo toch een stuntje op naam krijgen. Met Bram Langenvoort in de ploeg voor Nico Manenschijn ging Dynamo vanaf het begin op jacht naar succes. Het leek de omgekeerde eerste set wel, Dynamo pakte een kleine voorsprong en wist die de hele set lang vast te houden. Via 8-5, 16-15 en 21-19 werd de winst met 25-22 binnengehaald. Dat de Russische ploeg even nodig had om in het ritme te komen nadat ze op vijf posities wissels hadden ingezet was wellicht daar mede oorzaak van. In deze set was de eigen score 16 om 15, daarvan nam Jeroen Rauwerdink er 5 voor zijn rekening van Dynamo en Pavel Kuglov 8 voor Novosibirsk.

Dynamo had de goed bezette tribunes graag nog op een tiebreak getrakteerd door de vierde set te winnen en aanvankelijk leek het ook de goede kant op te gaan (8-5). Novosibirsk draaide echter daarna het voordeel naar hun kant (14-16, 19-21) en gaf het niet meer af. Met 20-25 maakten ze de wedstrijd af. Met een eigen score van 11 om 21 bleek ook in deze set het Russische voordeel enorm. Sjors Tijhuis scoorde 4 keer, Aleksey Rodichev maakt er 8 in de ze set.

In de totalen had Novosibirsk een 52 om 80 voordeel op de eigen score en een 17 om 31 nadeel op de foutenlast. Blok (8/9), aces (4/12) en aanval (40/59) waren allemaal een maatje te hoog voor Dynamo, maar met 13 om 20 foutserves en 4 om 10 aanvallende fouten was Dynamo beduidend minder gul dan de gasten. Sean Cook werd met 15 punten topscorer bij Dynamo.

Op de Dynamo site stond de reactie van Jeroen Rauwerdink te lezen: te lezen: ”Zij waren beter dan in de eerste wedstrijd, wij iets minder. In Rusland waren wij heel onbevangen. Doordat bij ons het idee bestond dat er ditmaal misschien wel wat te halen viel, was dat onbevangene ditmaal minder. In de eerste set lieten wij wat kansjes liggen, in de tweede set kwamen we niet onder hun servicedruk uit. Het is mooi dat we die derde set wisten te winnen. Daar ben ik blij om, ook al stonden zij met veel andere spelers.

Ik zal na verliespartijen niet vaak zeggen dat ik tevreden ben, maar ik ben van mening dat wij in deze wedstrijden best wat stappen hebben gezet. Die jongens staan wel eerste in de Russische competitie en dat is in mijn ogen één van de sterkste competities van Europa. Het zou mooi zijn dat verder uit te bouwen en te proberen volgend jaar een ronde verder te komen”,

Zondag volgt voor Dynamo de bekerfinale tegen Lycurgus.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.