Europese winst teams Daalderop, Polder, Baijens en Streutker

VoV, 08-12-2021. 5:27 uur. Het is en wordt een drukke week voor de Nederlandse spelers en speelsters die met hun buitenlands team aan de Europese toernooien deelnemen. Met wedstrijden in de Champions League, de CEV en Challenge Cup. Gisteravond werd daarmee een begin gemaakt, vanavond volgt de hoofdmoot en morgenavond zijn er nog een paar duels.

In de Champions League speelde Novara (foto boven) uit tegen Dukla Liberec. Het was de tweede wedstrijd van beide ploegen in poule C. Novara won de eerste met 3-0 van het Turkse THY en deed gisteravond hetzelfde tegen Liberec. Overtuigend, en niet eens op oorlogssterkte. Want spelverdeelster Micha Hancock, passer loper Nika Daalderop en diagonaal Ebrar Karakurt kregen geen speeltijd.

Novara won via de setstanden 11-25, 16-25 en 19-25. In de openingsset ging het via 2-7, 5-15 en 9-20 naar de zeer ruime winst. In set twee was bij 7-15 en 14-23 ook wel duidelijk dat de thuisploeg een maatje te klein was en in de derde set sloeg de huidige nummer twee van Italië het gaatje na 10-10. Ze liepen uit naar 10-14, hielden dat verschil tot 16-20 vast en maakten toen met 19-25 de winst perfect.

Britt Herbots werd met 16 punten de topscorer, Rosamaria Montibeller kwam tot 15 punten en Sara Bonefacio tot 13. De 32 om 63 eigen punten waren overduidelijk.

In de CEV Cup bij de dames deed SC Schwerin goede zaken bij FC Porto in Portugal. Ze legden met de 0-3 winst een stevige basis om thuis de volgende ronde te halen. In de eerste set was het nog krap, de 17-20 achterstand veranderde Porto nog in 24-23, maar een driepunter van Schwerin leverde hen de 24-26 en 0-1 op.

De tweede set was van begin (1-6, 2-11) tot aan het eind (9-21, 12-25) voor de Bundesliga club. In de derde set was er weer een meer gelijk opgaande strijd. Porto bleef tot 16-15 aan de goede kant van de score, vervolgens draaide Schwerin de rollen om (16-18, 18-22) en won ruim met 19-25.

De 35 om 57 eigen score was dik in Duits voordeel. Daarvan scoorde Indy Baijens 13 punten en Femke Stoltenborg 1.

Le Cannet van Tessa Polder speelde zich ook naar een prima uitgangspositie voor de volgende ronde. Thuis wonnen ze met 3-0 van Olomouc. Twee sets was het verschil een handvol punten aan de finish, de middelste set ging met 30-28 naar de Zuid Franse ploeg.

In de tweede set wist Le Cannet vier setpoint weg te werken (23-24 tot 26-27) voordat ze zelf de tweede kans op setwinst bij 29-28 konden verzilveren. In de eerste set maakten ze met de serie van 16-14 naar 20-14 het verschil, in de derde werd 14-16 een 19-16 en 21-17 tussenstand voordat de zege bejubeld kon worden. Blokkerend (13 om 5) en aanvallend (50 om 39) had Le Cannet ruim voordeel aan hun kant. Tessa Polder scoorde 3 punten.

Voor Maikel van Zeist zit het Europese avontuur er met Chênois Geneve op. Na de 2-3 thuisnederlaag tegen Burgas leden ze gisteren 3-1 uitverlies. Via 17-25, 29-27, 25-21 en 25-20.

In de eerste set wist Chênois het gaatje voor de setwinst na 12-15 te slaan. Burgas kreeg het verschil van zeven punten bij 12-19 niet meer gedicht. De 0-2 in sets lukte de ploeg van Maikel van Zeist net niet. In de tweede set kwamen ze in de finale met 21-19 achter., maar ook met 23-24 op setpoint voor de 0-2. Tot 28-27 was het daarna spannend, toen maakte Burgas er 1-1 in sets van.

In de derde set scoorde de thuisploeg na 22-21 drie punten op rij voor de 25-21 winst en in set vier gingen ze via 16-13 en 21-18 naar de 25-20 winst, waarmee het ticket voor de volgende ronde binnen was. Van Zeist scoorde 6 keer.

In de Challenge Cup speelde Waldviertel van Daan Streutker tegen het Noorse Bergen. Beide wedstrijden worden in Oostenrijk gespeeld. Gisteravond won de ploeg van Streutker met 1-3. In de eerste twee sets was Waldviertel veruit de sterkste, met 9-25 en 14-25 kwamen ze vlot op 0-2. In de derde set kon Bergen van 21-19 en 22-23 een 25-23 zege maken en in de set erna was het in de finale ook spannend. De 19-22 werd 21-22 voordat Waldviertel de 1-3 definitief maakte.

Het verschil in de eigen score bedroeg 29 punten (47 om 76). Daan Streutker nam 11 punten voor zijn rekening.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV, Novara en Le Cannet..