Vizier op volleybal

 

Drie zeges NL-duo’s bij WK Beach U19

VoV, 07-12-2021. 10:51 uur.  Nederland is met twee beachduo’s vertegenwoordigd bij het WK U19 in Phuket, Thailand. Desy Poiesz/Brecht Piersma is bij de dames als derde geplaatst, Kyran Versteegen/Mees Sengers beginnen aan het WK als de nummer 21 van de plaatsingslijst. Dit WK duurt tot 11 december a.s.

Systeem: In de poulefase (4 teams per poule) spelen alle duo’s tegen elkaar. De winnaars gaan direct door naar de achtste finales, de nummers twee en drie moeten daar via de tussenronde, de eerste KO ronde, zien te komen. De nummers vier in de poule kunnen naar huis. In en na de achtste finales krijgt het toernooi met de gebruikelijke KO wedstrijden een vervolg.

Poiesz/Piersma: Het NL-duo is ingedeeld in poule C met teams uit Australië, Italië en Paraguay. Op de eerste dag speelden Poiesz/ Piersma eerst tegen Fleming/Mears uit Australië. Na een zeer moeizame winst in de eerste set (22-20) werd in de tweede rigoureus met de tegenstander afgerekend. Met maar liefst 21-9 was de eerste poulewinst een feit voor het NL-duo.

Tegen Adri/Fio uit Paraguay maakten de Nederlandse dames het zich in de eerste set redelijk moeilijk door heel veel punten weg te geven. Er stond echter wel steeds een mooie voorsprong op het scorebord. De 5-2 werd nog 5-4 en even later 9-7. De serie naar 13-7, met een mooi kill-block van Brecht Piersma en een onderhandse eerste bal score van Desy Poiesz, maakte het verschil. Paraguay bleef op een punt of drie, vier volgen en na de 16-12, vierde veldwissel, werd het via een ace van Desy Poiesz 21-15. NL had van de 15 punten er 10 voor Paraguay gescoord.

In de tweede set werd er voor het eerst van speelhelft gewisseld bij 2-5, na de 5-7 serveerde Desy Poiesz het NL-duo met o.a. twee aces naar 11-7, Paraguay vocht zich terug naar 12-12, waarop oranje de time out inging. Met een geweldige snoekduikpass wist Poiesz daarna de 13-12 te scoren, Piersma nam twee punten voor haar rekening en Poiesz serveerde er nog een ace overheen voor de 16-12 tussenstand.

Paraguay gaf zich nog niet geslagen en ondanks de in het achterveld van links naar rechts en van voren naar achteren vliegende Desy Poiesz wisten ze 16-14 en 16-15 te scoren. Brecht Piersma maakte vervolgens twee punten, (18-15), scoorde de 19-16 en via een erg lullig netrolletje maakte ze daarna 20-17. Paraguay sloeg de laatste rally uit voor 21-17 en 2-0 voor Nederland.

Morgen spelen ze nog tegen de Italiaanse dames Gottardi/ Mattavelli. Gottardi heeft World Tour ervaring en eindigde al eens bij de eerste tien op een World Tour toernooi.

Versteegen/ Sengers spelen elke dag een wedstrijd, waarin zij als tegenstanders duo’s uit Hongarije, Kazachstan en Duitsland treffen. Vandaag was het duo uit Kazachstan (Amanzholov/ Lapov) de ploeg aan de andere kant van het net. Met twee keer 17-21 ging de winst naar Nederland. Dus een goed begin van het WK.

Morgen is het Hongaren duo Petik/ Dóczi de tegenstander en donderdag staat de wedstrijd tegen onze Oosterburen Just/ Lorenz op het programma.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB