Eurosped blijft de baas in Twente

VoV, 14-01-2019. 6:00 uur. Tot aan de volgende Twentse derby tegen hen heeft Eurosped de troon gisteren in Vroomshoop in bezit gehouden en dus met succes verdedigd. Gastteam Springendal Set – Up ’65 had kansen om aan de stoelpoten van de heerser te zagen, maar slaagde door een aantal fouten op het verkeerde tijdstip er niet in om de regerend heerser over Twents volleyballand pootje te lichten. Eurosped bleef de baas, ze wonnen terecht, al was een vijfde set in een volle sporthal Het Punt wel een mooi toetje geweest op een regenachtige zondagmiddag.

Beide teams deden in de eerste set niets voor elkaar onder, in de zin van het woord dat het Eurosped steeds de ploeg was die een voorsprong nam en dat Set-Up ’65 steeds moest inhalen. Dat begon al meteen bij 4-1 voor de thuisploeg, na een tweetal scores van Kirsten Wessels en een ace van Charlotte Haar. Carmen Oude Luttikhuis nam de punten om bij te blijven voor haar rekening.  Zo werd 4-1 een 7-6 score en de 8-7 veranderde in 12-8. Door de vlot scorende Eline Timmerman.

Bij 15-15 had Set-Up de scores weer in balans gebracht, een 100% ace van Carmen Oude Luttikhuis na een ‘dankjewel’ score van Martine Stevelink maakte gelijk. In deze fase maakte Set-Up teveel fouten, moest steeds heel hard werken om die via eigen scores weg te werken, zo ook de 19-16 die Kirsten Oude Luttikhuis, Kiki von Piekartz en Martine Stevelink, wat een lobje, ongedaan maakten. Het duurde iets langer voordat Set-Up de 22-19 was ingelopen. Bij 23-23 was de spanning te snijden. Eurosped kwam door Kirsten Wessels op setpoint, Carmen Oude Luttikhuis maakte gelijk, Kirsten Wessels scoorde opnieuw, en Merle Baasdam ook, alleen deed ze dat wel voor Eurosped, waarmee het 26-24 werd.

De setscores in totalen waren aanval 12/14, blok 2/1, aces 1/3 en foutenlast 6/11. Kirsten Wessels bij Eurosped en Carmen Oude Luttikhuis bij Set – Up waren de meest scorende speelsters in deze set.

De tweede set begon op dezelfde wijze als de voorgaande. Eurosped kwam voor, Set-Up moest alle zeilen bijzetten om in het spoor te blijven. En opnieuw was de hoge foutenlast, tot aan 9-5 scoorden ze al zes keer voor Eurosped, de boosdoener. Vera Mulder kwam bij 9-5 aan serve, de eerste opslag was een ace, de tweede werd een rally, die zij vanaf de diagonaalpositie er hard insloeg. Na twee scores van Eline Timmerman stond het zomaar 13-5 voor de thuisploeg.

Set-Up wisselde, Wies Bekhuis en Jorieke Bodde kwamen erin voor Carmen Oude Luttikhuis en Kiki von Piekartz. Een dubbele wissel dus. En even later kwam Marianne het Lam – Scholten voor Martine Stevelink. Het zette niet direct zoden aan de dijk (17-7) totdat Marianne via een paar scorende blokkeeracties en een omloopbal iets terug kon doen (19-12). Set-Up leek hieruit moed te putten en ging enthousiast verder, Jorieke Bodde scoorde uit bijna onmogelijke hoek en bij 22-17 zag Jan Berendsen zijn time out bij 22-16 niet met een punt beloond worden. Vera Mulder, een blokpunt van Charlotte Haar/Eline Timmerman en een ace via de netrand van Daphne Knijff maakte er 25-18 en 2-0 voor Eurosped van.

De setscores in totalen waren aanval 10/10, blok 3/2, aces 3/2 en foutenlast 4/9. Vera Mulder was bij Eurosped de meest scorende speelster. Bij Set-Up kwam een viertal dames tot 3 punten.

Laten we maar eens met de laatste conclusie uit de voorgaande sets beginnen. In de derde set was voor ons Kiki von Piekartz de ster. Als spelverdeelster vijf punten in een set maken waaronder via een eerste bal een prachtige push naar het niemandsland in het achterveld van Eurosped getuigde van spelinzicht. Twee blokpunten en twee aces maakten de keuze niet moeilijk. En daar kwam nog dat wonderschone lobje op de achterover bij, die net niet scoorde.

Set-Up wist donders goed wat er in de derde set op het spel stond. Minimaal een set extra spelen of met een 3-0 nederlaag naar Ootmarsum terugkeren. Kiki begon met twee superscherpe aces, Marianne het Lam – Scholten ramde een ‘dankjewel’ bal erin en Eurosped ging in de fout. Tussenstand 0-4. Bij 2-9 werd het Jan Berendsen te gortig en haalde hij zijn ploeg naar de kant, voormalig Eurosped speelster Carmen oude Luttikhuis had daarvoor drie keer achter elkaar gescoord.

Eurosped stapelde fout op fout en Set-Up hoefde eigenlijk niet zo heel veel te doen om steeds maar verder uit telopen, naar 5-14, na opnieuw zo’n superslimme eerste bal van Kiki von Piekartz naar een vrij achterveld en een blokpunt van haar. Na 5-14 herstelde Eurosped zich, ging zelf weer scoren (Vera Mulder, Daphne Knijff) en knabbelde en knaagde puntje voor puntje van de achterstand af. Bij 15-20 hadden ze het verschil op een handvol gebracht. Een goede serie en het was weer spannend!

Die goede serie kwam er niet, een attente Daphne Giesselink, die daarna ook via de omloopbal hard raak sloeg en Kirsten Oude Luttikhuis en een viertal verlate december kadootjes van Eurosped hielden Set-Up ruim voor. Het werd 17-25 en het stond dus 2-1.

De setscores in totalen waren aanval 7/10, blok 1/3, aces 2/2 en foutenlast10/7.

Zou het Set-Up lukken een tiebreak af te dwingen? Een vijfde set om de tijdelijke heerschappij in Twente was voor de neutrale toeschouwer en de Set-Up fan welkom, de Eurosped aanhanger dacht er anders over. Dat was hoorbaar.

Set-Up begon met een veel te hoge foutenlast, die ze met eigen scores dan weer weg moesten werken om niet te ver op achterstand te komen. Bij 8-6 hadden ze al zes keer voor Eurosped gescoord. Veel te vaak! Toen de ploeg van Lesley de Jonge de stop op de foutenlast zette en zelf de punten bleef maken (Kirsten Oude Luttikhuis, Merle Baasdam, Daphne Giesselink) werd de 8-6 achterstand omgebogen naar eerst een 11-13 en even later 14-17 voorsprong. Kiki scoorde nogmaals, een ace zette Set-Up op 16-20. De tiebreak lonkte.

Maar daar dacht Eurosped heel anders over, met name Dagmar Boom, Daphne Knijff en Kirsten Wessels keerden het tij en wisten de thuisploeg weer terug in de wedstrijd te brengen. De 16-20 werd 19-20, waarop Set-Up de time out inging. Kirsten Oude Luttikhuis hield het verschil op twee punten (19-21), met vier scores op rij werd het vervolgens 23-21, Carmen Oude Luttikhuis maakte gelijk. Zou het matchpoint voor Eurosped worden of setpoint / tiebreakpoint voor Set-Up? Matchpoint via Dagmar Boom en dat werd bij eerste gelegenheid verzilverd. Merle Baasdam sloeg cross court de bal uit voor de 25-23 eindstand, die dus 3-1 betekende.

De setscores in totalen waren aanval 8/16, blok 3/0, aces 1/1 en foutenlast 6/13. Een duidelijk te hoge foutenlast deed Set – Up in deze set de das om.

De meest scorende speelsters waren Kirsten Wessels (Eurosped, 16), Carmen Oude Luttikhuis (Set-Up, 14), Eline Timmerman (Eurosped , 14) en Kirsten Oude Luttikhuis (Set-Up, 13).

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto’s Rudy van ’t Rood.