Orion wint bij koploper Lycurgus

VoV, 14-01-2019. 6:12 uur. De tweede thuiswedstrijd dit weekend eindigde in mineur. Abiant Lycurgus verloor verrassend met 3-1 van de nummer drie Achterhoek Orion via de setstanden 20-25, 25-21, 23-25 en 23-25. Abiant Lycurgus blijft ondanks de tweede nederlaag van het seizoen wel koploper in de Eredivisie met 33 punten uit dertien duels. Orion is nu derde op één puntje achterstand, met een wedstrijd meer gespeeld.

De twee eerdere confrontaties tegen de formatie uit Doetinchem dit seizoen waren relatief eenvoudig door Lycurgus met 3-0 gewonnen, maar het spelbeeld was gistermiddag totaal anders. De thuisploeg had vanaf het begin te maken met slordigheden en het produceren van veel onnodige fouten. Daardoor liep de landskampioen feitelijk de hele wedstrijd achter zichzelf aan. Het was keihard werken om eigen onvolkomenheden te repareren en gezien het feit dat Orion een beduidend beter niveau liet zien dan bijvoorbeeld vorig weekend in de kwartfinale van de beker werd het voor Abiant Lycurgus een tegenvallende wedstrijd.

Met name passend was het ver onder de maat. De side – out liep daardoor niet en kostte het teveel moeite om dat om te draaien. Coach Arjan Taaij had voor een iets andere samenstelling gekozen dan een dag eerder tegen Sliedrecht Sport. Sam Gortzak deed de spelverdeling. Chris Voth speelde op de positie van Auke van de Kamp en Hossein Ghanbari name de plek in van Dennis Borst. Wytze Kooistra, Frits van Gestel, Niels de Vries en Erik van der Schaaf completeerden de basisopstelling. Kooistra had het vanaf het begin lastig en Geoffrey van Gent nam het bij een 18-15 achterstand over. Van Gent zou uiteindelijk uitgroeien tot de beste Lycurgiaan.

Alleen in de tweede set ontstond er vertrouwen in een goede afloop. Na 25-20 verlies in de eerste set was al duidelijk dat het niet vanzelf zou gaan. Een vlot begin van de tweede set met Gortzak aan het servekanon bracht een 4-0 voorsprong. Deze marge bleef gedurende de rest van de set min of meer in tact. Toen de sterk spelende Joris Marcelis namens Orion bijna door het net ging op setpoint was setwinst een feit.

Zowel in de derde als vierde set was steeds sprake van een snelle achterstand. De zwakste fase werd genoteerd vanaf 5-6 in het derde bedrijf. De gasten maakten zeven punten op rij en liepen uit naar een 13-5 voorsprong. Inmiddels waren Stijn Held en Kooistra weer binnen de lijnen gekomen en bij 8-16 kwam Dennis Borst in de ploeg voor Ghanbari. Er kwam meer dreiging en puntje voor puntje kwam Abiant Lycurgus toch nog terug in de set. Van Gestel werkte een eerste setpoint nog weg bij 22-24, maar Wiltenburg kende geen genade en maakte het door het midden af; 23-25.

In de vierde set werd het hoofd definitief gebogen. Een 6-1 achterstand zette de toon qua setverloop. Een opleving zoals in de derde set zat er niet meer in. Een uitgeserveerde bal van Gortzak betekende de tweede competitienederlaag van het seizoen en de eerste in eigen huis. Een tegenvaller, maar een wedstrijd met zoveel slordigheden en een prima spelende tegenstander is lastig te winnen.

Aanstaande zondag staat de uitwedstrijd tegen nummer vijf Draisma Dynamo op het programma. Het duel in Apeldoorn begint om 15.00 uur.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Abiant Lycurgus.