Eurosped en Sliedrecht Sport denderen door

VoV, 01-12-2019. 6:59 uur. In de Eredivisie bij de dames hebben Eurosped en Sliedrecht Sport hun uitwedstrijden tegen VC Sneek en Regio Zwolle Volleybal met 1-3 gewonnen. Dros-Alterno was thuis met 3-0 te sterk voor TTPA en Springendal Set-Up ’65 had de tiebreak nodig om Peelpush de baas te blijven. Apollo 8 en FAST spelen vandaag in Borne tegen elkaar.

Eurosped had in Sneek weinig moeite met de thuisploeg in de eerste twee sets. Al vroeg in beide sets nam de ploeg van Jan Berendsen afstand (1ste 4-9, 7-17 en 2de 2-7, 8-15) om dat verschil vervolgens met succes naar de eindstreep te brengen. Via 16-25 en 14-25 waren de gasten echt een maatje te groot en kwam de thuisploeg in het verhaal niet voor.

Het leek bij 16-20 in de derde set ook die kant op te gaan, echter veranderde een serve serie van Iris Reinders het spelbeeld, haar ace maakte 19-20 waarop Eurosped de time out inging, echter de serie niet kon stoppen. Dat lukte pas bij 21-20. In een spannende eindfase waren Anlène van der Meer en Lieze Braaksma succesvol voor de 23-22 en 24-23, een ace via de netband besliste de set voor 25-23 en de 1-2 stand.

In de vierde set nam Eurosped weer vlot afstand (0-4) en bleef met een ace van Vera Mulder (6-12) en een tweede balscore van Charlot Haar (10-15) een handvol punten voor. Henriëtte ter Steege haalde bij 16-21 de thuisploeg nog naar de zijlijn, echter op 17-24 besliste een uitgeslagen aanval de wedstrijd.

Sliedrecht Sport had het in Zwolle een stuk lastiger om met winst af te sluiten winnen. In de eerste set namen ze na 21-21 afstand naar 21-25, de tweede ging in de verlenging met 30-28 naar de thuisploeg, waarna de derde weer voor de bezoekers was. Met 22-25. Daarna was Sliedrecht de betere, met 14-25 namen zij de drie punten mee naar Sliedrecht.

Dros – Alterno en TTPA waren in de eerste set aan elkaar gewaagd. Het talent Team had bij 11-13 en 16-18 een kleine voorsprong die de thuisploeg uit Apeldoorn echter in de finale wegwerkte (21-21, 23-23). De laatste twee punten gingen naar Alterno.
In de tweede en derde set waren de verschillen een stuk ruimer. Beide sets eindigden in 25-18 voor de thuisploeg, nadat het in de tweede nog enige tijd gelijk op ging (10-10) nam Alterno afstand, in de derde werd het verschil van 13-10 naar 18-12 gemaakt. Moniek Jansen werd met 14 punten topscorer, de totale eigen score was met 51 om 38 punten ruim in het voordeel van Alterno.

Set-Up en Peelpush maakten er een mooie partij met spannende ontknopingen van, waarbij Evie van Kerkvoorde bij de thuisploeg (22 punten) en Suzanne Cartigny bij de gasten (23 punten) een scorende hoofdrol hadden. Peelpush was erg sterk op mid, Set-Up ’65 had blokkerend (21 om 9 blokpunten) een prima avond en beide teams hadden het serverend minder goed voor elkaar met 19 om 20 foutserves.

In set één kwam Set-Up terug van een 16-20 achterstand, miste op 24-23 het matchpoint, hetgeen Benthe Olde Rikkert bij 25-24 niet nog eens liet gebeuren. In set twee veranderde de thuisploeg een 13-17 achterstand in een 22-21 voorsprong, echter deze keer trok Peelpush via Manouk Hermans met haar scores voor 26-27 en 26-28 de winst naar Peelpush.

Peelpush lag in de derde set ver voor (9-16), werd vervolgens ingelopen via een serve serie van Kimberly Smit (15-16), nam weer afstand (17-21) maar had Set-Up op 22-22, na een slordige periode, weer naast zich. Suzanne Cartigny blokkeerde de 23-25 en de 1-2 voorsprong tegen de vloer. In set vier serveerde Evie van Kerkvoorde Set-Up van 18-16 naar 24-16, met in die periode een opeenstapeling van Peelpush fouten en blokpunten van Set-Up. Martine Stevelink maakte blokkerend (het achtste blokpunt in deze set) de 2-2 en de tiebreak perfect.

In de vijfde set werd na 5-5 met 8-6 van speelhelft gewisseld. Set-Up liep uit naar 14-9, toen de even daarvoor in het veld gekomen Celine Keijsers zichzelf aan serve bracht. Set-Up kreeg het winnende punt niet gescoord, Peelpush kwam steeds dichterbij en was er bij 14-14 naast. Een lobje van Benthe Olde Rikkert brak de serie van Celine Keijsers, waarop de spanning de dames aan de opslag te veel werd gezien de dubbele foutserve die volgde voor de 16-15 stand. Het was Evie van Kerkvoorde die met de 17-15 de kroon op haar prima partij zette.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ’t Rood en Rudy Biekart.