Eurosped krijgt flink pak slaag in Friesland

VoV, 20-01-2022. 4:27 uur. Er stonden een aantal Eredivisie duels bij de dames doordeweeks gepland, waarvan er uiteindelijk maar één doorging, namelijk VC Sneek vs. Eurosped. De nummer vijf (14-24) tegen de nummer elf (13-9), met de kanttekening dat Eurosped trainster coach Petra Groenland met dit duel terugkeert naar de Sneker Sporthal, waar ze met de Friese ploeg vele successen vierde. En dat de thuisploeg met Nynke Oude, Anniek Siebring en Roos van Wijnen veel meer (inter)nationale ervaring kan inbrengen dan de gasten.

Overigens wordt de ongelijkheid wat gespeelde wedstrijden betreft in de competitie steeds groter. Team 22, Regio Zwolle Volleybal en SV Dynamo staan op 11, Set-Up, Voltena en Apollo op twaalf terwijl VC Sneek na gisteravond al op 15 staat. Een goed vergelijkend beeld is zodoende niet meer mogelijk, wel is duidelijk dat het voor spek en bonen meespelend Team 22 nog steeds ongeslagen is en dat verder Sliedrecht Sport van de overige teams (voorlopig) de beste is.

Eurosped begon passend allerbelabberdst aan de wedstrijd. Met onder andere drie aces serveerde spelverdeelster Nynke Oud de thuisploeg naar een 9-0 (!) voorsprong, bij welke tussenstand Petra Groenland al door haar time outs heen was. Eline Geerdink brak de serie middels een blokpunt, Anneclaire ter Brugge scoorde het breakpoint en Anna Zijl maakte er vervolgens 9-3 van.

Eurosped kon de achterstand bij 14-9 tot vijf punten terugbrengen, verder liet Sneek, dat erg geconcentreerd bleef spelen en weinig fouten maakte, het niet komen. Lisanne Baak en Charlot Vellener maakten nog Eurosped punten (18-12, 20-14), Evie van Kerkvoorde had nog een keer succes (21-15), maar echt in de problemen kwam de thuisploeg niet meer. Met een ruime 24-17 voorsprong kwam Sneek op setpoint, dat door Rixt van der Wal werd verzilverd, nadat Eurosped het twee keer ongedaan had gemaakt. (25-19)

Het begin in de tweede set was een stukje beter van de Tukkers. Tot 6-5 waren de ploegen aan elkaar gewaagd, bij 9-5 nam Petra Groenland haar eerste time out op. Eurosped moest opnieuw in de achtervolging en opnieuw wist VC Sneek met een geruststellende voorsprong op het bord de focus goed vast te houden en langzaam maar zeker verder uit te lopen. Naar 13-8 en 15-10, een rake pipe-aanval van Anniek Siebring.

Anna Zijl (18-12) en Lisanne Baak (19-14) blokkeerden nog een puntje op het scorebord. Het punt van Lisanne was tevens het laatste in de set. Anniek Siebring,  Roos van Wijnen en Anlène van der Meer sloegen Sneek naar setpoint bij 24-14, een aanvallende fout maakte er daarna 25-14 van.

Set-Up begon in de derde set met Noa de Haan als libero en Lavinia Maiorano als passer loper. Het begin was net als in de eerste set weer niet goed, Nynke Oud serveerde twee aces naar de 3-0 stand, bij 7-1 haalde Petra Groenland haar team naar de kant. Dat loste echter niets op, wel scoorde Eurosped het eerste punt na de pauze, maar daarna hielden beide teams via de side out tot aan 12-7 het verschil van vijf punten keurig op het scorebord.

De in de derde set bij Sneek in de basis gestarte Sytske Osinga scoorde twee keer (14-7) en even later volgde nog een driepunter naar de 18-9 stand. Eurosped had het allang opgegeven en speelde de set en de wedstrijd uit zonder de illusie te hebben hier nog potten te kunnen breken c.q. met setwinst of een puntje huiswaarts te kunnen keren. Daarvoor was Sneek deze avond te goed, Na 23-13 werd de wedstrijd afgesloten zoals die begonnen was. Nynke Oud serveerde een ace voor matchpoint en ook haar volgende opslag kwam niet meer terug. Met 25-13 was de wedstrijd in iets meer dan een uur gespeeld.

Totaal 35 om 25 aanvallende punten, 7 om 6 blokpunten en 8 om 4 aces brachten de eigen score op 50 om 35 punten. De foutenlast deed de rest tot aan de 75 om 46 totaalscore. Anlène van der Meer werd met 12 punten topscorer, Nynke Oud serveerde maar liefst 6 aces. Bij Eurosped kwam Evie van Kerkvoorde op 8 punten.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto Rudy van ’t Rood.