Vizier op volleybal

 

Eurosped niet tegen Sneek opgewassen

VoV, 21-10-2021. 5:02 uur. In de midweekse speelronde van deze ‘Engelse week’ in de Eredivisie dames stond in Vroomshoop de partij tussen de ex- trainers van de andere ploeg op het programma. Eurosped van nu Petra Groenland vs. VC Sneek van nu Jeffrey Scharbaai.

Misschien was het vooraf wel het mooiste affiche van gisteravond. Eurosped dat de kern van de selectie bij elkaar wist te houden, maar wel de altijd veel scorende Dagmar Boom naar Jaraco LVL in België zag vertrekken, tegen VC Sneek dat een paar zeer waardevolle speelsters na een verblijf bij buitenlandse clubs terug op het oude nest zag komen, zoals Anniek Siebring en spelverdeelster Nynke Oud.

Sneek begon het seizoen met een nipte 1-3 nederlaag bij Sliedrecht, waarin de sets met minimaal verschil werden beslist en won daarna van FAST en Voltena.  Eurosped ging bij Apollo 8 en Sliedrecht zonder puntenwinst van het veld, maar had afgelopen zondag geen genoegen moeten nemen met maar één puntje bij FAST. Daar deden ze zichzelf tekort. Als FAST de graadmeter voor dit duel is, de tegenstander om te bepalen hoe het zou kunnen aflopen, dan was Sneek de favoriet in Vroomshoop.

De eerste set kende tot aan 12-12 twee gelijkwaardige ploegen die afstand namen en zich weer lieten achterhalen. Eurosped kwam met 6-4 voor en met 7-10 en 9-12 achter. Bij 12-12 was er weer evenwicht, voor een kort moment. Wat volgde was een geweldige serve serie naar de 12-20 stand met daarin scores van Roos van Wijnen, Rixt van der Wal, die gisteravond met Lieze Braaksma veel via de omloopbal scoorde, en een tweede balscore van Nynke Oud. Eurosped kreeg het verschil niet meer van de borden en na 17-23 maakte een ace van Jasmijn Akse en een bal in het net de set met 17-25 uit.

De tweede set had een soortgelijk verloop. VC Sneek kwam met 6-9 voor, waarop Petra Groenland de ploeg naar de kant haalde, waarna Anna Zijl en Anneclair ter Brugge voor de inhaalrace naar 12-12 zorgden. Opnieuw liep Sneek na deze tussenstand uit. Nu naar 12-17 en 13-20. Lieze Braaksma serveerde de eerste serie op de borden, in de tweede ging Eurosped een paar keer in de fout nadat Roos van Wijnen voor de 13-18 had gezorgd. Met o.a. nog twee scores van Rixt van der Wal kwam Sneek op 16-25 winst.

In de derde set kwam Sneek vlot op 0-3, bij 4-9 ging Eurosped de time out in, maar vond niet de sleutel om scoringsdrift van Sneek te breken. Na de 7-13 volgden scores van Anna Zijl, Eline Geerdink en Anneclaire ter Brugge voor de 10-13 tussenstand, waarop Sneek de eerste time out van de wedstrijd nam. Eurosped wilde niet opgeven en kwam na 12-16 via scores Lavinia Maiorano, Lisa Boer en Anna Zijl terug naar 15-16 en bleef tot 16-18 dichtbij. De serie naar 16-23 gaf daarna de doorslag voor de 18-25 en 0-3 winst van de ploeg uit Friesland.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto VC Sneek. Rixt van der Wal zet aan voor een omloopbal.