EYOF: Oranje Talenten naar strijd om het brons

VoV, 28-07-2023. 18:25 uur. Het is pas twee weken geleden dat Nederland bij het WEVZA-toernooi in Valladolid met 3-0 van Duitsland won. Via de setstanden 25-19, 25-22 en 25-20. Duitsland verloor toen in Spanje alle wedstrijden en sloot het toernooi als laatste af. In de halve finale van het EYOF stonden beide teams weer tegenover elkaar.

Duitsland wilde op het EYOF  beter presteren dan in Valladolid, hetgeen met een laatste plaats uiteraard niet zo moeilijk lijkt. In Maribor moest het anders en vooral beter. Echter is het EYOF niet de voornaamste target voor de Duitse ploeg deze zomer, bij het WK willen ze pieken, aldus hun trainer Hartmann.

Nederland kan met het ongeslagen bereiken van de halve finale best een beetje trots zijn. Met name de zege op en de uitschakeling van Italië, bij uitstek ook bij de jeugdteams altijd een medaillekandidaat, was een prima afsluiting van de poulefase.

Echter dat is allemaal verleden tijd, nu ging het er om de finale te halen, zowel Nederland als Duitsland hadden daar alles voor over.

Nederland kwam in het middendeel van de eerste set (na 13-8) ver voor bij 17-10, maar zag de Oosterburen bij 17-15 weer akelig dichtbij komen. De series naar 20-16 en 23-18 gaven vertrouwen in een goede afloop, echter kwam Duitsland nog een keer sterk opzetten (23-20) en dwong Oranje de time out in. Teamcaptain Suus Gerritsen maakte daarna de laatste twee beslissende punten voor de 25-21 winst.

In set twee veranderde Duitsland een 7-5 achterstand in een 8-10 voorsprong, Oranje ging de time out in maar dat had nog niet meteen effect.  Het verschil in Duits voordeel liep op tot vijf punten bij 11-16, Nederland paste de dubbele wissel toe en na 15-19 begon de inhaalrace die Oranje bij 19-19, na o.a. een ace van Wies Smits, naast Duitsland bracht.

Een ace van Suus Gerritsen zette Oranje bij 21-20 op voordeel, een ace verder van haar stond het 23-20. Pip Kok scoorde 24-21 en Britt van de Kooi sloeg het laatste punt voor de 25-22 op het scorebord. Oranje stond met 2-0 voor en was één set verwijderd van de finale.

In de derde doorgang moest Duitsland alles op alles zetten om in de wedstrijd te blijven en met behulp van een aantal Nederlandse fouten slaagden ze erin om een 10-5 achterstand bij 14-14 helemaal ongedaan te maken. En vervolgens ging de score tot aan 20-20 gelijk op.

Een ace van Luna Strikwerda zette Oranje weer op voorsprong (21-20), echter bij 21-23 moest Oranje naar de kant. Britt van de Kooi scoorde het eerste punt na de time out, de volgende twee waren voor Duitsland. Eindstand in de set 22-25.

Duitsland nam in set vier een 5-8 voorsprong en gaf tot aan 9-12 alle punten middels foutserves aan Nederland cadeau. Opnieuw volgde er een dubbele wissel bij Oranje, Carlijn Radstake en Pip Kok kwamen erin en Nederland had bij 13-14 de achterstand bijna van de borden.

Bijna, Duitsland liep uit naar 13-17, time out Nederland, en bouwde na de tweede Nederlandse time out op 15-21 het verschil uit naar zeven punten bij 15-22. Roos Wessels blokkeerde raak, Pip Kok scoorde blokkerend, maar al met al was de achterstand te groot om de Duitse meiden nog in de problemen te brengen. Oranje verloor de set met 21-25, waardoor de tiebreak noodzakelijk werd.

Carlijn Radstake serveerde Oranje in de beslissende vijfde set naar een 5-0 voorsprong en Nederland leek op rozen te zitten. Het pakte anders uit, Duitsland bleek onverzettelijk en knokte zich vol overgave terug naar een 9-9 tussenstand na een Nederlandse time out bij 6-4 en een veldwissel bij 8-6.

Bij 10-11 kwam Duitsland voor het eerst in de tiebreak aan de leiding, Roos Wessels maakte gelijk, maar miste bij 11-12 de kans om opnieuw gelijk te maken (11-13). Na 12-13 volgde een foutserve en een uitgeslagen aanval van Nederland, waardoor de set met 12-15 en de wedstrijd met 2-3 verloren ging. Dus Duitsland naar de strijd om het goud, Nederland gaat voor het brons.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Remco Strikwerda.