Montréal: Alle drie duo’s overleven poulefase

VoV, 29-07-2023. 5:25 uur. Na de eerste dag in de poulefase van het FIVB Elite 16 toernooi in Montréal hadden Stam/ Schoon en Brouwer/ Meeuwsen hun eerste wedstrijd gewonnen en waren Immers/ de Groot met een nederlaag van het veld gestapt. Dag twee moest de beslissing brengen over doorgaan of naar huis gaan.

Stam/ Schoon vs. het Zwitserse duo Esmée/Zoé ( Bobner/ Vergé-Dépré) eindigde in de voorgaande ontmoetingen dit jaar in twee 2-1 zeges voor de Nederlandse toppers.

In Montréal werd het 2-0 voor Stam/ Schoon via 21-18 en 22-20. De ruime 15-9 voorsprong in de eerste set werd met 21-18 in winst veranderd. In de tweede set bleven de teams in de score na 6-6, 12-12 en 17-17 tot 20-20 bij elkaar, waarna de laatste twee punten van de set voor Stam/ Schoon waren.  De 27 om 20 aanvallende punten maakten het voordelige verschil voor het Nederlandse duo.

Tegen Mariafe/Clancy  speelden Stam/ Schoon dit jaar al drie keer. Bij de World Tour Finals en in Doha werd met 2-0 gewonnen, in Gstaad met 2-0 verloren. En nu in Montréal werd het nu een 2-1 zege voor het Nederlandse duo. Via 21-18, 18-21 en 13-15.

In de openingsset kwamen Stam/ Schoon van een 12-4 achterstand terug naar 15-13, bleven twee punten verschil houden tot 19-17 en verloren vervolgens met 21-18. In de tweede set konden Stam/ Schoon het verschil na 14-15 maken. De 15-19 resulteerde in 18-21 setwinst. In de tiebreak gingen de duo’s via 3-2, 6-4, 8-7 en 10-10 gelijk op richting eindstreep. Na 13-13 waren de laatste twee punten voor Stam/ Schoon.

Katja Stam nam in dit duel 25 punten voor haar rekening, waarvan 5 blokpunten. Raïsa Schoon scoorde 10 keer.

Met drie gewonnen poulewedstrijden eindigen Stam/ Schoon als eerste in hun poule en gaan zij rechtstreeks door naar de kwartfinales. Hun tegenstander daarin is nog niet bekend.

Brouwer/ Meeuwsen speelden tegen Partain/Benesh (USA), waarvan ze in Gstaad al met 2-0 hadden verloren en ook nu geen setwinst behaalden. Via twee keer 21-19 ging de zege naar Team USA.

Na 16-16 in de eerste set namen de Amerikanen met 19-16 drie punten afstand en een voorschot op de setwinst die ze na 19-18 met 21-19 binnenhaalden. In de tweede set werd 12-9 een 12-12 gelijke standen en werd 14-12 een 17-14 voorsprong voor Amerika. Brouwer/ Meeuwsen kwamen tot 20-19 terug, maar slaagden niet een derde set af te dwingen.

Immers/ de Groot hadden tegen Nicolaidis/Carracher (AUS) een zege nodig om de kans op een langer verblijf in het toernooi te behouden. In een spannend duel trokken ze met 2-1 aan het langste eind. De 17-19 achterstand in de eerste set konden ze met een serie van vier ombuigen naar 21-19 winst. In de tweede set bleven ze na de 1-5 achterstand in het begin van de set steeds op geruime afstand volgen (6-11, 11-16) en verloren dik met 14-21.

In de noodzakelijke tiebreak ging het tot 13-13 gelijk op, waarna Immers/ de Groot de beste finish van beide teams hadden en met 15-13 won. De tegenstanders scoorden in totaal (50 om 53) en op de eigen punten (34 om 38) beter, maar de Nederlanders hadden de punten beter verdeeld over de sets.

Speciaal was de laatste wedstrijd in de Oranje poule. Daar stonden Brouwer/ Meeuwsen en Immers/ de Groot tegenover elkaar.  In de eerste set wilde het Immers/ de Groot niet lukken om op 16-20 het setpoint te verzilveren. Brouwer/ Meeuwsen slaagden er ook niet in toen ze na de inhaalrace met 21-20 voor kwamen, maar wisten na 24-23 wel door te drukken. In set twee ging het via 6-1, 10-6 en 15-10 naar een snelle 19-14 voorsprong voor Brouwer/ Meeuwsen. Ze sloten de set met 21-15 winst af.

Aan het eind maakten 7 om 2 blokpunten en aces en een foutenlast van 11 om 15 scores voor de tegenstander het verschil in het voordeel van Brouwer/ Meeuwsen.

In hun poule worden Brouwer/ Meeuwsen tweede en Immers/ de Groot derde. Beide teams gaan door naar de tussenronde voor de kwartfinales, de zogenaamde ‘Round of 12’. Brouwer/ Meeuwsen spelen daarin tegen Pedro Solberg/ Guto uit Brazilië en Immers/ de Groot hebben het  Duitse duo Ehlers/ Wickler als tegenstander.