Fase 2 WK in Nederland; winst Japan, Brazilië en Nederland

VoV, 05-10-2022. 3:49 uur. Eigenlijk kun je wel zeggen dat met de tweede fase van het WK het toernooi pas echt begint. Veertien van de zestien hoogst genoteerde landen op de FIVB World Ranking behoren tot de laatste zestien, daarbij voegden zich Puerto Rico en Argentinië. Rusland, geen deelnemer, en Bulgarije ontbraken daarvoor in dit selecte gezelschap.

Er zijn twee nieuwe poules gevormd uit de vier oorspronkelijke groepen van zes. De top 4 van poule A en D werd poule E, hetzelfde geldt voor de top 4 van poule B en C, zij vormen poule F en spelen die fase van het toernooi nog in Polen. Eerst was er sprake van dat de teams alleen de gewonnen wedstrijden en behaalde punten tegen de teams die uit hun poule meenamen, (op FIVB stonden die ranglijsten ook) nu zien we overal standen, ook bij de FIVB, waar de volledige score is meegenomen. De reglementen zullen toch niet ’s nachts veranderd zijn?

Enfin gisteren stonden totaal zeven wedstrijden op het programma. In Rotterdam waren dat Japan vs. België, Italië vs. Brazilië en Nederland vs. Argentinië.

De stand vooraf, volgens de laatste door het FIVB gepubliceerde is 1> Italië 5-5-15, 2> China 5-4-12. 3> België 5-4-12.  4> Japan 5-4-12. 5> Brazilië 5-4-12, 6> Nederland 5-3-9. 7> Puerto Rico 5-2-6. Argentinië 5-2-5.

Japan vs. België. Alle Yellow Tigers weten dat ze heel erg afhankelijk zijn van Herbots. Bondscoach Gert Vande Broek daarover: “Elke speelster moet top zijn om Britt Herbots top te kunnen laten zijn.”

En Herbots was weer top in de eerste set. België en Japan liepen tot 14-14 gelijk op (na een 4-1 voorsprong voor België), daarna waren 7 van de 10 punten voor België tot aan de 20-16 stand. Japan gaf een wel heel makkelijk punt weg door langer dan 8 seconden te treuzelen bij de serve, waardoor het 23-19 werd. Herbots sloeg haar ploeg naar de 25-21 winst en de 1-0.

België keek in de tweede set vlot tegen een 1-7 achterstand aan en was de hele set bezig die achterstand goed te maken, maar slaagde niet. Bij 9-12 en 18-21 kwamen ze op drie punten verschil, dichterbij liet Japan hen niet komen. Na de 20-24 besliste Ishikawa de set voor de 1-1 stand.

Te veel Belgische fouten waren de oorzaak van de 6-13 stand in de derde set. En onze Zuiderburen slaagden er niet in om dit verschil van de borden te krijgen. Hayashi en Ishikawa bleven scoren en hielden via snelle midden en buiten aanvallen het voordeel ruim aan hun kant. Via 10-18 en 14-22 ging de winst via de video challenge, een ace i.p.v. foutserve, met 17-25 naar Japan voor de 1-2 voorsprong.

België moest wat verzinnen om er een tiebreak uit te slepen. Tot aan 12-13 bleef het gelijk opgaan in de vierde set, België kon ook blijven aanhaken bij de tussenstanden 16-17, 18-19 en 21-22. Een foutserve en een blok op Britt Herbots gaven Japan matchpoint op 21-24. Na de time out op die stand scoorde Herbots de 22-24, daarna maakte Ishikawa de set en de wedstrijd uit. Herbots scoorde 30 keer, daarmee werd ze topscorer, maar kon haar ploeg er niet mee aan een zege helpen.

Italië vs. Brazilië. Een prachtig affiche, een duel om naar uit te zien. Met Egonu vs. Gabi als toekomstige collega’s bij VakifBank in Turkije.

Nadat Italië een 3-0 voorsprong in set 1 verloren zag gaan (5-8) en toen Egonu en Pietrini na meerdere pogingen de bal niet tegen de vloer kregen bij Brazilië en dat Brazilië in de contra attaque wel lukte kwam Brazilië op 11-14 voor en dat verschil hielden ze de hele set verder vast. Via 17-21 en 19-22 (time out Brazilië) werd het via een scorende pipe aanval van Gabi 20-25 en 0-1.

Italië nam in de tweede set een ruime voorsprong (8-3) maar in de tweede helft van de set kwam Brazilië puntje voor puntje terug. Na 18-12 en 20-15 werd het van 22-16 een 22-21 tussenstand in de big points. Egonu scoorde met een prikbal van drie meter de 24-22. Sylla voorkwam met een geweldige zweefduik de side out van Brazilië, het leek wel een menselijk zweefvliegtuig, waarna Egonu de set afmaakte met de 25-22. Dus 1-1 in sets.

Brazilië had de beste start in de derde set (0-4), bij 10-9 had Italië de achterstand van maximaal vijf punten (2-7) weggewerkt. Voor teamcaptain Sylla was er na 7-7 een hoofdrol met haar scores tot 20-18. Gabi, die in deze set veel via de driemeer aanval scoorde zette Brazilië op 21-19 en 24-22. Uiteraard ging de laatste bal naar Egonu, die er wel raad mee wist, 25-22 en 2-1 voor Italië.

Brazilië scoorde vier keer achter elkaar en maakte van 13-12 achter een 13-16 voorsprong in de vierde set, waarbij Gabi in die serie een aantal keren keihard raaksloeg. Bij 17-19, na een kill-block van Egonu, ging Brazilië de time out in. Gabi scoorde setpoint bij 20-24 en de foutserve van Egonu verzilverde het setpoint voor Brazilië. 2-2, dus verlengen.

In de tiebreak werd met 6-8 van speelhelft gewisseld, en het verschil van twee punten op de side bleef staan tot 10-12. Egonu en Sylla maakten gelijk (12-12), Egonu sloeg bij 13-13 een deuk in de vloer. Brazilië kreeg matchpoints bij 13-14, 14-15 en 15-16. Carol blokkeerde Brazilië naar de 15-17 setwinst en de 2-3.

Nederland vs. Argentinië werd 3-1. Zie hiervoor ons separaat geplaatste wedstrijdverslag.

Stand nu: 1> Italië 6-5-16. 2> Japan 6-5-15, 3> Brazilië 6-5-14. 4> China 5-4-12, 5> België 6-4-12. 6> Nederland 6-4-12. 7> Puerto Rico 5-2-6 en 8> Argentinië 6-2-5.