FAST verslaat Set-Up, het weekend programma.

VoV, 01-04-2022. 4:50 uur. Gisteravond speelde FAST haar laatste wedstrijd in het reguliere seizoen thuis tegen Set-Up ’65. De ploeg uit Ootmarsum maakte deze week bekend volgend seizoen een stapje terug te doen en de Eredivisie vaarwel te zeggen, maar voor het zover is hadden en hebben ze nog de wedstrijden tegen FAST (gisteravond), Team 22 (zaterdag) en SV Dynamo (zondag) op het programma staan. En eventueel zes wedstrijden in de verliezerspoule voor de teams die de posities negen t/m twaalf in de geschoonde stand, dus exclusief Team 22, na het reguliere seizoen bezetten.

FAST stond 10de met 23-25, boven hen staat SV Dynamo met 22-25. Theoretisch kan FAST nog naar de negende plaats stijgen als ze van Set-Up winnen, het liefst met 3-0 of 3-1, dan komen ze op 24-28 en als SV Dynamo in de resterende twee wedstrijden tegen Apollo 8 (zaterdag) en Set-Up (zondag) minder dan drie punten haalt. Zo kun je maar zien dat er voor de ploeg die afscheid neemt nog een belangrijke rol is weggelegd in de finale van het seizoen.

De wedstrijd was in de tweede en derde set spannend. Maar in de andere twee was Set-Up, ondanks veel inzet en strijdlust, niet opgewassen tegen de thuisploeg. In de openingsset bleef FAST via 17-7 en 19-12 met 25-18 aan de goede kant van de score. In de vierde set was het op bij Set-Up, veel fouten gaven FAST ruim voordeel, bij 11-4 was Abchir al door de time outs heen, maar dat zorgde niet voor een ommekeer. Na 20-8 ging die set met 25-12 verloren.

In de tweede set kwam FAST vlot op een 6-1 voorsprong, en liep door twee aces uit naar 13-7. Joanne Brilhuis haalde de serve terug en o.a. een paar omloopscores van Marlies Eertman zorgden voor 13-12, na 15-12 (tweede time out Set-Up) scoorde Daphne Broekhuis met een tweede bal en sloeg Joanne Brilhuis Set-Up even later naar 15-15. De 19-18 werd 19-21 via Jorieke Bodde en Elyne Bijhuis, die even later ook de 20-22 scoorde. Vier punten op rij brachten de thuisploeg op setpoint voor 2-0, na de foutserve (24-23) scoorde Veerle van den Heuvel via het blok de beslissende 25-23.

In de derde set wisselden de teams elkaar met grote regelmaat aan de leiding af. Zo werd 4-6 een 7-6 en 11-9 tussenstand en maakte Pien Vos de 11-12. FAST sloeg een gat na 16-16 naar 18-16, bij 20-17 haalde Abchir zijn team naar de zijlijn. Een scorende lob van Pien Vos en twee aces van Elyne Nijhuis maakten 20-21, het stuivertje wisselen ging nog door bij 23-22 en 24-23. Joanne Brilhuis maakte gelijk, Elyne Nijhuis blokkeerde Set-Up naar setpoint, dat Marlies Eertman met een ace voor 24-26 verzilverde.

BIJ FAST werd Veerle van den Heuvel met 16 punten topscorer, Jorieke Bodde en Joanne Brilhuis scoorde ieder 12 keer voor Set-Up. FAST had een voordeel van 10 punten op de eigen score en maakte vooral minder aanvallende fouten (7 om 15) dan Set-Up.

Voor zaterdag en zondag staan de volgende partijen in de agenda.

Team 22 speelt tegen Set-Up de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen en neemt als koploper afscheid. Vanaf een uur of half zeven is Sliedrecht Sport de nieuwe koploper, althans de koploper voor het bepalen van de kwartfinales.

Sliedrecht Sport krijgt Regio Zwolle op bezoek, dat met een wedstrijd meer één puntje achter Apollo 8 staat. Winnen in Sliedrecht kan een stapje omhoog betekenen. Kan, maar door twee factoren zal dat waarschijnlijk niet gebeuren.

Apollo 8 neemt het zaterdag om 20:00 uur in Apeldoorn op tegen SV Dynamo. Voor Apollo staat de derde positie op het spel. In de nog te spelen twee wedstrijden zullen ze deze plek willen behouden om zich zo van de meest gunstige uitgangspositie voor de kwartfinales te verzekeren. SV Dynamo zal proberen de eerste puntjes van de nog benodigde drie binnen te halen.

Na Zwolle bezet VC Sneek de vijfde positie, een plaats die niet meer in gevaar kan komen als ze één puntje behalen tegen VV Utrecht. VCN, dat met twee wedstrijden minder als naaste belager zes punten achter hen staat, kan dat verschil dan niet meer overbruggen. VV Utrecht bezet positie zeven, en kan nog stijgen, maar ook nog een plaatsje dalen. Zij spelen zondag ook nog tegen Eurosped.

VCN krijgt Voltena op bezoek, waartegen ze hun huidige zesde positie op de ranglijst behoorlijk kunnen verstevigen.

Na aanstaand weekend staan nog op 6 april VCN vs. Apollo 8 en op 7 april Voltena vs. Peelpush op het programma. Dan is het klaar en kan de definitieve eindstand opgemaakt worden.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Peter Gommans.