Zaanstad heren winnen ook van VV Utrecht

VoV, 01-04-2022. 4:43 uur. Afgelopen zaterdag 26 maart gaven de dames van Zaanstad het goede voorbeeld door met 3-1 van VV Utrecht 2 te winnen. Zaanstad heren 1 kon natuurlijk niet achterblijven.

In sporthal Galgenwaard waren de Zaanse mannen gedreven. We wisten dat we in de thuiswedstrijd tegen VV Utrecht na winst met 25-19 in de eerste set twee spannende sets hadden gespeeld en toch met 3-0 hadden gewonnen. We wilden het ons makkelijk maken en in de eerste set toeslaan. Coach Martin Rutten had bij de analyse van VV Utrecht een zwakke plek in de passlijn gevonden.

Coach Martin Rutten startte met Kjeld Broekema, Robin Ottenhof, Joris Burger, Lesley kef, Wouter Slim, Hidde Uittenbosch en libero Rueben Schoones. Robin Ottenhof zette met een moeilijke serve de Utrechtse passlijn onder druk, waardoor Wouter Slim meteen vertrouwen kon tanken via een kill-bock. Daarna zette Joris Burger de druk op de Utrechtse passlijn voort en coach Bernard Schoonbeek moest op 7-2 al wisselen en op 9-4 een time-out nemen.

Het verschil liep niet verder op tot 12-7, maar toen begon Kjeld Broekema aan een alles vernietigende serveserie met 4 aces en pas op 18-7 kon Utrecht de opslag terugpakken. Na de Zaanse dubbele wissel kwam Guido Spooren aan de opslag en die scoorde meteen een ace, waardoor het 21-9 werd. Door 4 Zaanse fouten werd het verschil iets dragelijker voor VV Utrecht, maar Kjeld Broekema bracht met een aanvalspunt de stand op 25-13. Zaanstad had 7 aces en 11 aanvalspunten gescoord.

In de tweede set nam Sven de Koe op de serve van Alexander Kraan het heft in handen en op 1-5 moest Martin Rutten een time-out nemen om te voorkomen dat we in een Compaentje terecht zouden komen (tegen Compaen wonnen we de eerste set met 25-12 en verloren de tweede met 12-25).  Zaanstad vocht dankzij aanvallende impulsen van Joris Burger en Kjeld Broekema (6 aanvals- punten op rij) terug naar 9-9. Daarna scoorden beide teams alleen op fouten van de tegenpartij in de fase tot 13-14.

Door de aanval van Dwin Brouwer kwam Zaanstad op voorsprong: 16-15. Op de serve van Hidde Uittenbosch liep Zaanstad uit naar 20-18. Dwin Brouwer zorgde voor een eerste setpoint met een blokpunt. Daarna werd driemaal in het net geserveerd en zorgde Sven de Koe met zijn aanval voor het eerste Utrechtse setpoint op 25-26, maar ook hij sloeg daarna de serve uit. Dwin Brouwer zorgde daarna met een blokpunt en een aanvalspunt dat Zaanstad het derde setpoint verzilverde: 28-26. De verschillen waren erg klein geweest. Beide teams scoorden 14 aanvalspunten en 11 persoonlijke fouten.

Ondanks de 2-0 achterstand startte in de derde set VV Utrecht het best: 1-3. Daarna ging Utrecht fouten maken en op 10-8 kwam Robin Ottenhof met een lastige serve, waardoor Zaanstad kon uitlopen naar 13-8 (mede dankzij een blokpunt van Wouter Slim). Op de serve van Alexander Kraan ging Zaanstad fouten maken en werd het 13-12. Het ging daarna heen en weer en op 14-15 haalde Martin Rutten zijn mannen naar de kant.

Door sterk serveren door Joris Burger en een kill-block van Hidde Uittenbosch werd het echter 19-17 en via 21-19 kwam de eindstreep voor Zaanstad in zicht. Het duo de Koe en Alexander Kraan vocht zich terug naar 21-21. Inmiddels was als geheim wapen de uit zijn ziekbed herrezen Daniel Hoonhout ingebracht. Hij scoorde de 22-21, maar daarna had VV Utrecht het initiatief. Vanaf 22-24 kreeg het 5 setpoints, maar de ingevallen Lorenzo Rampersad en Joris Burger werkten met hun aanval steeds die setpoints weg.

Bij het 5e Utrechtse setpoint werd het even precair, maar een fabelachtige redding door Guido bracht de stand op 27-27. Daarna kreeg Zaanstad 5 setpoints, maar Sven de Koe werkte er zelf een aantal weg totdat hij met een foutserve het 5e Zaanse setpoint tot stand bracht. En wie zou het daarna afmaken? Natuurlijk Daniel Hoonhout die met een serve die er eigenlijk niet moeilijk uitziet een ace scoorde: 33-31. Toch weer een 3-0 winst voor Zaanstad, dankzij meer aanvals- en servepunten. Maar we maakten wel meer fouten.

gh @ VoV, verslag van Andre Triep, foto JohnsPictures.nl. John van Geenen.