Vizier op volleybal

 

Final Six: China wordt derde

VoV, 01-07-2018. 10:47 uur. De strijd om de bronzen plak bij de Final Six had hetzelfde affiche als eerder deze week in de poulefase. Brazilië vs China eindigde toen in een redelijk duidelijke zege voor Brazilië. Met 3-0 lieten ze de Olympische kampioen kansloos. En het was natuurlijk ook het duel tussen de sterren Tandara en Zhu Ting.

Revanche of een bevestiging van de eerdere winst zal voor beide ploegen de inzet geweest zijn, behoudens de eer, de bronzen plak en de daarmee corresponderende geldprijs. Beide teams zullen de teleurstelling van ‘niet de finale halen’ een plaatsje hebben gegeven en uiteraard proberen om nog op het podium te komen. Prachtige uitgangsposities voor een mooi volleybalgevecht, dat de verwachtingen ook volledig waarmaakte.

Eerste set:  Aanvankelijk had Brazilië voordeel, ze gingen met 8-6 de eerste technische time out in, maar al vlot na die rustpauze kwam China beter in het spel. De midaanval scoorde, de serve was drukvol, het blok stond goed en Yingying Li sloeg vanaf de buitenkant een aantal keren hard raak. Bij de tweede technische time out stond het 12-16, bij 13-18 moest Brazilië de tactische time out in om het servies heel te houden. Na de ace van Monique voor 18-20 ging China naar de kant, met succes want daarna maakten ze de set in een keer uit. 18-25 en 0-1 voor het gastland.

Tweede set: Ook in deze set lag het initiatief eerst bij Brazilië (8-5), waarna China de gang van zaken een andere wending gaf (9-9). Yingying Li was weer scorend belangrijk, zowel vanaf de pipe als de buitenkant. Bij 12-10 haalde coach Roberto zijn ploeg naar de zijlijn. Tandara, Adé en Amanda hielden Brazilië daarna op twee punten afstand tot 14-16, de punten voor China kwamen in die periode van Zhu Ting en Mingyuan Hu. Li hamerde er nog een paar vanaf linksvoor in, maar de 17-18 noopte China tot een time out. Een mortier van Zhu maakte 17-20, vijf punten verschil stonden er op het scorebord bij 18-23 na opnieuw grof geschut van Zhu. Al ging het ook wel een keer mis (20-23). Brazilië werkte op 21-24 twee set points weg, China ging de time out in en Zhu sloeg haar ploeg vervolgens naar 22-25 en 0-2.

Derde set:  Zoals ook in de eerste twee sets waren er in het begin van de derde set een aantal geweldige rally’s, weergegeven met Mega Rally, die door China werden gewonnen. Ze gingen voor het eerst met een voorsprong (7-8) de eerste technische time out in. Hard tegen hard, lob tegen lob, zo ging het tussen de technische time outs. De 11-9 werd 11-13 en 14-16. Een flitsende midaanval maakte het laatste punt voor de pauze. Na de 19-19 was het ineens weer allemaal China wat de klok sloeg. Op 19-22 de Braziliaanse time out, Gabi haalde de serve terug. Zhu maakte 20-23, Gabi 21-23. Carol 22-23, time out China. Matchpoint door Zhu op 22-24, waarop China de winst binnenhaalde.

De revanche was gelukt. Topscorer van de partij werd Zhu Ting met 18 punten, voor Tandara stopte de teller op 15.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.