Vizier op volleybal

 

Final Six (m) begint vandaag in Lille

VoV, 04-07-2018. 6:27 uur. Na de Final Six van de dames vorige week in China is het deze week de beurt aan de mannen voor de eindronde van de Volleybal Nations League. In Lille zijn daarvoor bij elkaar gastland Frankrijk en de beste nummers vijf van de Robin Round competitie van de 16 teams, die op wereld niveau actief waren. Dat zijn Polen (6), Brazilië (5), Servië (4), USA (3) en Rusland (2), met tussen haakjes de plaats waarop zij in de eindrangschikking afsloten. Gastland Frankrijk werd eerste.

Ook hier zijn de teams in twee poules van drie ingedeeld en gaan de beste twee per poule door naar de halve finales.  In poule A komen uit Brazilië, Frankrijk en Servië en dan uiteraard in poule B Polen Rusland en USA. Grote afwezige op de wereld podium is Italië, dat zich niet plaatste met een achtste plaats in de voorafgaande competitie.

Onderlinge resultaten: Alle teams speelden in de poulefase al tegen elkaar. Die wedstrijden waren allemaal na drie sets afgelopen. Van poule A won Frankrijk met 3-0 van Brazilië en Servië, dat op haar beurt ook met 3-0 van Brazilië verloor. Van poule B was USA met 3-0 tegen Polen en Rusland zegevierend, Polen won met dezelfde stand van Rusland. De openingswedstrijd van het toernooi (vanmiddag om 18:00 uur) is de klassieker Rusland vs Polen en om 20:45 volgt dan nog Frankrijk vs Brazilië.

Voor wie van een avond / dag / dagen topvolleybal wil genieten zou de afstand en reistijd geen probleem moeten zijn. Vanaf Maastricht ca 230 km ER, vanaf Eindhoven ca 210 ER en vanaf Rotterdam ca 225 ER. Het is wel de gelegenheid om de wereldtop qua mannenvolleybal live aan het werk te zien, maar dat terzijde.

Frankrijk, de nummer één uit de Robin Round competitie is als gastland ook een van de favorieten. Op de website van de Franse Volleybalbond zegt bondscoach Laurent Tillie over het toornooi tot dusver en hun kansen in de finle ronde: “De door ons behaalde resultaten in de Robin Round ronde van vijftien wedstrijden waren iets minder dan de verwachtingen vooraf. We deden wat we moesten doen, we namen elke wedstrijd serieus en gebruikten veel spelers. Maar we weten ook dat het niveau in de Final Six straks een stuk hoger zal liggen. Volgens mij capituleerden sommige teams te vlug en te makkelijk, dachten wellicht te fatalistisch. Dat fatalisme zal er in de Final Six niet zijn, dan wordt elke wedstrijd een waar gevecht.

Mijns inziens was er geen betere voorbereiding op deze eindronde mogelijk dan door elke speller veel speeltijd te geven en door steeds maar weer de wedstrijden te winnen (Frankrijk verloor er drie van de vijftien). En van het team een eenheid te maken, hetgeen natuurlijk met zijn zessen makkelijker is dan Met veertien. alle spelers zijn er fysiek klaar voor, iedereen heeft uitstekend getraind en ik hoop dat we daar ons voordeel mee doen in de finalereeks.

Frankrijk opent tegen Olympisch kampioen Brazilië en treft daarna op Servië. “Op dit allerhoogste niveau kun je van elke team winnen en verliezen” gaf Tillie aan. “Het is belangrijk te weten dat je niet altijd zult winnen en ook zo af en toe verliest, en dat het dan belangrijk is om weer terug op het winnende pad te komen. Je moet niet denken dat als je bijvoorbeeld vandaag van de Olympisch Kampioen wint, je dat ook morgen zult doen.

Wij wonnen bijvoorbeeld van Brazilië in de poulefase, maar toen waren een aantal van hun steunpilaren geblesseerd. De Brazilianen hebben alles al gewonnen en ze winnen bijna elk jaar wel een titel die er toe doet, het wordt een moeilijk duel tegen hen en hetzelfde geldt voor de match tegen Servië, dat zich duidelijk verbeterd heeft sinds onze laatste ontmoeting. Zij hebben een hele mooie mix van talenten en routine in de ploeg. Technisch en fysiek zijn ze erg sterk, alle twee wedstrijden zullen voor de nodige spanning zorgen, wat dat betreft zijn we goed ingedeeld en bedeeld.

Er zal een fantastische volleybalsfeer heersen in het Stade Pierre Maury, daar ben ik wel zeker van. Wij gaan ons uiterste best doen om de fans niet teleur te stellen”

gh @ Vizier op Volleybal. foto FIVB.