Vizier op volleybal

 

Final Six: Sensationele zege Turkije

VoV, 30-06-2018. 11:10 uur. De halve finale in de Final Six tussen Brazilië en Turkije was de eerste ontmoeting vandaag. Natuurlijk was Brazilië favoriet, dat zijn ze in 99 van 100 keer dat ze aan de wedstrijd beginnen. Maar natuurlijk kon outsider Turkije ook voor een verrassing zorgen,  dat hadden ze in de poulefase voor de Final Six gedaan via wist op USA en tijdens de Final Six met een zege op Europees Kampioen Servië.

Brazilië had het hartstikke moeilijk in de eerste set met Turkije, dat met veel servedruk op de rechtsachter positie het de passlinie knap lastig maakte. De ploeg van Guidetti deed goed mee vanaf het begin, scoorde veel via de midpositie en ging na de 8-7 pauzestand in het middendeel na 13-12 met 13-16 voor de tweede technische time out in. Turkije bleef tot 18-22 ruim voor, toen volgden de time outs elkaar in snel tempo op. Bij 20-22 en bij 20-24 voor Brazilië, op 22-24 voor Turkije. De set ging na een uitgeslagen aanval van Tandara met 23-25 naar Turkije.

In de tweede set eenzelfde beeld. Turkije hield Brazilië met veel servedruk in een ijzeren greep, had in Boz en Baladin makkelijk scorende speelsters en in Akoz een fantastische libero. Met 3-8 werd er gerust, de 7-8 bracht Turkije niet van slag, en met 14-16 gingen ze voor de tweede keer verplicht naar de kant. Het werd een kippenvel finale, met een hoofdrol voor Boz en Tandara. En voor de Turkse libero die een aantal keren op de centimeter precies verdedigend op de goede plek stond. Bij 23-23 scoorde Turkije setpoint en het laatste punt maakten ze via een Braziliaans pinkje in het blok.

Net als in de tweede set (0-4) ging Turkije in de derde keihard van start, dit keer pakten ze een 1-6 voorsprong. En eigenlijk lieten ze geen moment blijken dat ze niet in een sensatie geloofden. “We gaan Brazilië verslaan” straalde de lichaamstaal uit. En dat werd steeds duidelijker. Helemaal toen na de 8-9 stand afstand werd genomen naar 8-14 en de Zuid Amerikanen de time out in vluchten.

Met een via de omloopbal aan de lopende band scorende Eda Erdem stoomde Turkije door naar 13-18 en 16-21.  Brazilië kwam nog terug naar 20-23 en 22-24, de vreugde uitbarsting na de 22-25 door een slimme doortikbal van spelverdeelster Cansu Ozbay leek meer op een vreugde explosie. De jonge Turkse ploeg stond in de finale ten koste van het grote Brazilië, wie dat vooraf had gezegd was met een fronsend voorhoofd aangekeken!

Tandara werd met 19 punten topscorer, maar dat waren er niet genoeg om te winnen. De ploeg van Guidetti was met een eigen score van 50 om 60 de Brazilianen de baas. De 15 om 18 foutenlast kon dat niet verhinderen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.