Vizier op volleybal

 

Final Six: USA tweede VNL finalist

VoV, 06-07-2019. 15:35 uur. De tweede halve finale bij de Final Six was ook een replay van de halve finale van vorig jaar. USA, eerste in poule B, stond tegenover China, tweede in poule B. Vorig jaar werd USA finalist. De winnaar van deze partij speelt morgen tegen Brazilië, dat eerder op de dag Turkije versloeg. De verliezer treft dus logischerwijs de ploeg van Guidetti in de strijd om het brons.

China kwam er in de eerste set helemaal niet aan te pas. Via 6-1, 11-4 en 16-5 nam USA heel snel heel ver afstand. Met o.a. een aantal aces, en wat rake klappen van Andrea Drews en Kelsey Robinson. Met een serie van vier kon China wat terugdoen (18-9), maar de puntenkloof bleef gigantisch, veel te groot om China nog enige hoop op een positief resultaat te geven. Via 22-10 ging de set met 25-11 via een ‘blok-uit-bal’ van Drews  naar de USA.

China zou zich heel stevig passend en aanvallend moeten verbeteren, anders was het echt zo afgelopen. En dat was de gastheer niet van plan, ook blijkens de 4-8 stand bij de technische time out in het voordeel van China. En China stoomde door (4-10), met de vocale ondersteuning van hun fans, die op iedere positieve actie met gejuich reageerden. En er was heel veel te juichen tot aan de time out bij 10-16. China speelde als USA in de eerste set, USA als China in de eerste. Na een aantal foutserves en aces ging de set met 15-25 naar China voor de 1-1 stand in sets.

Coach Kiraly van USA wisselde, Poulter voor Carlini op spelverdeling, Dixon voor Washington op mid.  Even stond China voor (1-3), maar al vlot herstelde USA zich en kon mede door een aantal uitgeslagen aanvallen van China via 8-5 op 11-6 voor komen. USA speelde zich weer helemaal in de wedstrijd. Scores van Drews, Robinson en Bartsch brachten de tussenstand op een heel voordelige 16-8. USA speelde weer als USA in de eerste set, China was ver weg van hun prestatie in de tweede.

‘Ace- Ace, Ace –Ace’ galmde het door de hal bij 18-13, de dankjewel bal maakte 18-14.  Het was een korte opleving net als die van 21-15 naar 21-17. Discussie en uitleg bij de opstellingsfout van China voor 23-17, met twee blokpunten maakte USA de winst en de 2-1 stand in sets perfect .

USA had nog een setje nodig om in de finale hun titel van vorig jaar te verdedigen. In het middendeel van de vierde set kwam USA via een ace van Andrea Drews op 15-11, nadat er bij de eerste technische time out nog maar één punt was geweest. China gaf het niet op, kwam terug naar 15-14 en deed weer mee voor setwinst.  Ze bleven eerst aanklampen, verloren het contact  (19-15), maar klampten richting de big points weer aan (19-19) na kadootjes van de USA. Toen Amerika op 22-19 kwam bleek het afgelopen,  USA kwam op matchpoint (24-20) en met een ace van Bartsch pakten ze het finale ticket.

De finale gaat dus tussen USA en Brazilië. De strijd om het brons tussen Turkije en China.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.