Vizier op volleybal

 

Final Six: Brazilië naar de VNL finale

VoV, 06-07-2019. 10:40 uur. De eerste halve finale bij de Final Six was een replay van de halve finale van vorig jaar. Turkije, eerste in poule A, stond tegenover Brazilië, tweede in poule B. Vorig werd Turkije finalist.

Het eerste punt ging naar Brazilië, bij 1-1 was er al een duccesvolle Turkse video challenge.  Turkije kwam op twee punten voor (7-5), moest echter met een 7-8 achterstand bij de verplichte pauze naar de kant. Mara had keihard raak geslagen vanaf mid. In het middendeel (na pakweg 9-10) kwamen de punten voornamelijk van de fouten van de tegenstander, met een hoog aandeel foutserves. Brazilië stond bij TTO II met 15-16 voor.

Ismaïloglu kwam na een ziekenhuisbal in het net terecht (16-18), even later sloeg Turkije een midaanval keihard een paar centimeter buiten de lijnen (17-20). Brazilië nam een time out op 20-21. Lorenne bracht het verschil weer op twee, een geweldige blokpunt van Kubra Akman zorgde voor 22-22. Maar na de score van Natália (22-24) en na de side out besliste de foutserve van Turkije de set met 23-25.

De teams bleven in de score bij elkaar tot aan 10-10. Na de side out scoorde Brazilië op eigen serve (10-12), hetzelfde konden ze op 12-13 herhalen, waarmee ze uitliepen naar 12-15. Dit kon een vroege beslissing zijn bij twee aan elkaar gewaagde ploegen. Brazilië nam het initiatief over in de derde deel van de set.

Guidetti liet luid en duidelijk horen in de time out bij 14-19 dat er wat gebeuren moest, maar het eerste punt na de pauze ging naar Brazilië. En ook het volgende, een blokpunt van Mara. Turkije was het kwijt, wat het dan ook maar zijn mocht, ze waren het kwijt. Helemaal bij 14-22. Met een lobje in het net werd de set beslist, met 15-25. En dus 0-2 voor Brazilië, dat op koers lag voor een geslaagde revanche voor de 3-0 nederlaag van vorig jaar in de halve finale.

Turkije begon de derde set met een aantal frisse krachten in de basis, maar dat had geen positieve invloed op de score, gezien de 1-6 tussenstand. Met 0-2 in sets achter en 1-6 in de deze set zag het er helemaal niet goed uit voor de ploeg van Guidetti. Dezelfde conclusie kon er bij 5-12 getrokken worden, het zat Turkije bij een aantal rally’s ook niet mee.  Boz kwam erin bij Turkije, het ace van Gabi maakte 6-14.

Dat veranderde niet door de challenge. Met 7-16 ging de technische time out in, Brazilië zat op rozen. Turkije kreeg het niet meer voor elkaar om de set een voor hen positieve draai te geven, via 10-22 werd het een dikke 10-25 na het ace van Ana Beatriz.

De foutenlast van 13 om 26, de aanvallende scores (31 om 37), de aces (1 om 4) en de blokpunten (3 om 8) waren allemaal in het voordeel van Brazilië. Na de tweede technische time out in de tweede set kwam Turkije er eigenlijk niet meer aan te pas.

Brazilië is dus finalist, Turkije speelt om het brons.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.