Final Six WL: Servië en Frankrijk door!

0FrankrijkinRouw

VoV, 16-07-2016. 6:33 uur.  In poule J1 bij de Final Six van de World League ging het bij Servië vs Frankrijk voor de Franse ploeg om een plaatsje in de halve finale. Ze hadden de zege nodig om Polen uit het toernooi te stoten, Servië was al verzekerd van de Final Four door hun eerdere 1-3 winst op Polen.

Frankrijk had vijf sets nodig voor de zege. Nadat ze op 2-0 waren gekomen (25-20 en 25-19) kwam Servië via 24-26 en 19-25 er weer naast en moest de tiebreak de beslissing brengen. Die ging met 15-12 naar de Franse ploeg. Antonin Rouzier werd met 22 punten topscorer, zijn ploeggenoot Earvin Ngapeth scoorde 20 keer. Voor Servië waren Uros Kovacevic en Srecko Lisinac elk goed voor 17 punten. Blokkerend won Servië het met 16/7, serverend verloren ze met 1/9. De aanval eindigde in een teamscore van 55 / 63. En de foutenlast kwam uit op 29/30.

Na een indrukwekkende minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag in Nice gingen de teams in de openingsset tot 8-8 gelijk op. Frankrijk gaf Servië weinig ruimte in de score en had bij de tweede technische time out nog maar één puntje achterstand. Nicholas Marechal serveerde de Fransen vervolgens naar 22-16, waarna een foutserve wat later de set met 25-20 in hun voordeel besliste.

Earvin Ngapeth maakte met een serie van drie punten een 13-15 achterstand ongedaan (16-15). Het serve gevaar van Servië, dat tegen Polen voor een belangrijk aandeel in de winst zorgde, werd door Frankrijk vakkundig onschadelijk gemaakt. Ze hadden hun huiswerk gedaan en bestookten de tegenstanders met hun eigen wapens. Servegeweld! Kevin Le Roux sloeg twee aces na de tweede technische time out voor de 25-19 zege in de tweede set.

Servië bleef voor wedstrijdwinst in de race door in de derde set na 5-8 een 9-13 voorsprong te pakken, mede door scores van Dragan Stankovic. Bij 15-18 stevenden ze als eerste op de big points af. In de finale van de set, Frankrijk deed ook weer mee om de winst, werd er beurtelings gescoord totdat Uros Kovacevic Servië op 24-26 en een 2-1 stand zette.

Frankrijk wilde het in vier sets afmaken, nam een 6-4 voorsprong, maar daarna ging de foutenlast fors omhoog, hetgeen een 8-14 tussenstand tot gevolg had. De Fransen leken niet meer bij de les, terwijl het juist voortvarend voor Servië verder ging. De kleine 1.200 Poolse fans op de tribune zagen tot hun vreugde, alleen Servische winst betekende dat Polen zich bij de laatste vier plaatste, de Serven vol overgave voor de setwinst knokken. Na de 19-25 Servische winst was er weer hoop voor hun favorieten.

Beide teams knokten in de beslissende  vijfde set voor de winst. Met een 7-8 voorsprong voor Servië werd er van kant gewisseld. Fouten van Servië en een blok door de Franse spelverdeler Toniutti zorgden voor 11-9, waarna Frankrijk geen krimp meer gaf. Met 15-12 sloegen ze zich naar de laatste vier, waarin Brazilië de tegenstander is. Servië speelt voor een plaatsje in de finale tegen Italië.

De Franse bondscoach Laurent Tillie vertelde na de zege erg blij te zijn met de prestatie van zijn team en een plaats in de Final Four. “Maar vandaag ging het niet alleen om volleybal, gezien wat er in Nice gebeurde. Ik kom uit die stad en de spelers waren niet alleen met de wedstrijd bezig, maar ook met hetgeen daar is gebeurd.”

De Servische coach Nikola Grbic zei na afloop dat zijn ploeg wilde winnen. “Ik was erg blij met onze come – back na de 2-0 achterstand, toen toonden de spelers de mentaliteit die ik graag eerder in de wedstrijd had gezien.”

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB. Frankrijk treurde.