Final Six WL: USA naar huis!

0BernardoRezende

VoV, 16-07-2016. 6:25 uur. Door de 3-2 zege van Brazilië op de USA eindigde de Final Six in groep 1 van de World League gisteren voor de Amerikanen. Ze konden de 0-2 voorsprong niet in de derde of vierde set in winst omzetten om daarmee Italië uit het toernooi te knikkeren. Na de 24-26, 21-25, 28-26 en 25-21 won Brazilië middels 15-12 in de vijfde set.

Brazilië deed hun sportieve plicht, al kan ook gezegd worden dat USA er voor een groot deel zelf schuld aan was gezien de 34 punten die ze voor hun tegenstanders scoorden. Op het onderdeel aanval waren ze met 59 / 67 duidelijk de betere, blokkerend werd het met 11 / 11 gelijk en Brazilië had met 9 / 6 aces een gering voordeel op serve. Evandro Mc Guerra werd met 25 punten topscorer. Matthew Anderson maakte er 21 voor USA.

USA begon sterk aan de eerste set en via onder andere Taylor Sander namen ze richting de twintig punten afstand (19-15). Brazilië staat er om bekend dat ze zich niet zomaar gewonnen geven en knokten zich tot 24-24 terug, maar konden toen de klus niet afmaken. USA knalde in de tweede set naar 9-6, had Brazilië  bij 10-10 weer naast zich, maar kon zich later via blokpunten van Maxwell Holt beslissend voordeel verschaffen bij 21-17. David Lee maakte de set met 25-21 af. Het liep voortvarend voor USA, ze hadden nog één setje nodig, de derde of vierde, om zich bij de Final Four van de Final Six te plaatsen.

Na de 10 minuten pauze kantelde de wedstrijd. Brazilië ging in de derde set naar een 7-10 tussenstand, die Amerika bij 15-15 weggewerkt had via scores van onder andere Matthew Anderson.  Na 23-23 serveerde spelverdeler Micah Christenson USA met een ace naar matchpoint (24-23). Het was meer dan super spannend, USA vocht voor de wedstrijdwinst, Brazilië voor de setwinst. Met de 26-28 verlengden ze het duel in ieder geval met één set.

De Zuid – Amerikanen gingen bij de tweede technische time out in de vierde set met 13-16 aan de leiding, mede door de Amerikaanse foutenlast. USA verspeelde met ieder tegenpunt hun kans op de Final Four een beetje meer, na de 20-22 en 21-23 sloeg de ploeg van Bernardo Rezende de Amerikaanse hoop aan flarden via de 21-25 zege voor de 2-2 gelijke setstand .

USA was niet van plan om met een nederlaag het toernooi te verlaten en nam in de tiebreak een 8-5 voorsprong. Bij 12-13 waren de kansen echter gekeerd en kon Brazilië de tweede zege via 12-15 in poule K1 bijschrijven. USA wilde niet, maar moest wel met de tweede nederlaag naar huis.

Bernardo Rezende: “Het is elke keer weer een geweldige uitdaging om tegen de USA te spelen en van ze te winnen. Dat lukt alleen als het team er steeds vol voor blijft gaan! Onze ploeg heeft misschien niet meer de talenten van een paar jaar geleden in de gelederen, maar we hebben een goede, keihard werkende ploeg, dat zich in deze toernooien prima weet staande te houden.”

De Amerikaanse bondscoach John Speraw feliciteerde zijn collega. “Mijn ploeg kon niet het niveau halen van aan het begin van het World League toernooi, eerder deze zomer. We gaan ons nu voor bereiden op de OS in Rio.”

Brazilië speelt vandaag in de halve finale tegen Frankrijk. Uit deze poule speelt verder Italië tegen Servië in de halve finale.