Final Six: Zeges USA en Brazilië

VoV, 06-07-2018. 5:34 uur.  Voor Polen en Brazilië kon de tweede dag van de Final Six al beslissend zijn. Beide teams hadden woensdag verloren (Polen van Rusland, Brazilië van Frankrijk) waardoor een nieuwe nederlaag al een voortijdig vertrek zou kunnen betekenen. Aan het eind van de avond waren drie van de vier plaatsen in de halve finale vergeven.

USA vs Polen:  Vital Heynen, de bondscoach van Polen, wees na de verloren wedstrijd tegen Rusland op het feit dat negen van de veertien selectiespelers voor het eerst deelnamen aan de Final Six. Tel daarbij de snelle knieblessure van midspeler en routinier Bieniek en dan moet je wel concluderen dat de ploeg direct al tekort kwam. “We veranderden wat, gingen beter spelen, kwamen in de tweede set dichtbij en wonnen de derde. Na een goede rust hoop ik dat we tegen Team USA beter zullen presteren.” Bieniek voegde nog toe, dat de ploeg tegen USA niets meer te verliezen heeft. “We gaan ons stinkende best doen en hopen er het beste van.”

In de eerste set waren beide teams tot ver in de twintig aan elkaar gewaagd na een gelijk opgaand duel. USA kreeg bij 24-23 het eerste setpoint, keer op keer kon Polen verlies uitstellen totdat het bij 27-26 niet meer lukte. In de tweede set was het een stuk minder spannend, rond de tweede technische time out had USA al een ruime voorsprong opgebouwd (15-10), waarop ze nadien niets meer inleverden en met 25-17 op een 2-0 voorsprong kwamen. USA kon zich een 22/10 foutenlast veroorloven vanwege een 43 om 21 eigen score tot en met de tweede set.

Polen moest snel met een antwoord komen, anders hoefde het niet meer. Maar ook de derde set was vanaf het begin voor de USA. Via 4-1 naar 11-6. De Polen speelden een verloren set, wedstrijd en Final Six bij 21-14, waarop de  25-18 en uitschakeling volgde. Matthew Anderson werd met 15 punten topscorer bij Team USA.

USA en Rusland spelen vandaag tegen elkaar om poulewinst, beide teams zijn door naar de halve finale. Polen kan dus de koffers pakken en naar huis.

Servië vs Brazilië:

Renan Dal Zotto, de coach van Brazilië, had zijn ploeg in de eerste wedstrijd van een gelijkwaardig Frankrijk zien verliezen (3-2). Details maakten het verschil. Belangrijk was ook dat passer loper Mauricio geblesseerd uit moest vallen. “Maar het is nog niet voorbij, we moeten vooruit kijken en morgen (gisteren) winnen.”

Spelverdeler en teamcaptain Bruno Rezende vond dat de zijn ploeg geweldig had gespeeld voor wat betreft de servepass, maar zowel zijn spelverdeling als de side outs waren niet goed genoeg geweest. “Ik ben ervan overtuigd dat we het morgen (gisteren) beter gaan doen. We moeten ons nu op Servië focussen, dat wordt een zwaar duel.”

In de eerste set bouwde Brazilië een ruime voorsprong op. Sterk blokkeren en minder directe punten voor de tegenstander gaven een 9-16 tussenstand bij de tweede technische time out, het verschil liep op naar negen punten bij 11-20. De set ging daarna met 16-25 naar de USA. In de tweede set werd het wel spannend en zaten de 3.100 toeschouwers tot aan de laatste klappen op het puntje van de stoel. Die laatste klappen waren punten voor USA, zij wonnen met 26-28. Daarna maakte USA de winst perfect, na 19-25 en 0-3 waren zij zeker van de halve finale.

Frankrijk, dat de eerste wedstrijd met 3-2 van Brazilië won, zal zich vandaag tegen Servië naar die halve finale moeten spelen. Servië moet met 3-0 of 3-1 winnen om de laatste vier te bereiken.