Vizier op volleybal

 

Forse kluif voor Sliedrecht in CEV Cup

VoV, 09-01-2018. 5:55 uur. Lange tijd domineerde maar één club het Franse vrouwen volleybal: RC Cannes. Onder leiding van trainer/coach Yan Fang en boegbeeld Victoria Ravva werden twintig kampioenschappen behaald, waarvan achttien aaneengesloten. Met een fors budget werden wereldvolleybalsters binnengehaald, genietend van prima ‘secundaire’ arbeidsvoorwaarden.

In 2016 kon Cannes echter niet meer meedoen om de titel in de nationale competitie. Het werd een bloedstollende finale tussen ASPTT Mulhouse en Le Cannet (de club vlak naast Cannes en voormalig tegenstander van onze dames in de CEV Cup in 2009) met een 3-2 winst voor Mulhouse en een vierde set van 36-34! Cannes werd onttroond na 20 jaar dominantie. Zelfs een plaats in één van de Europacups zit er dit seizoen niet in.

In dit hele stuk komt de komende tegenstander van de dames, Béziers, nog niet voor, maar zij zijn één van de clubs die de laatste jaren wel degelijk meegedaan hebben om de bovenste plaatsen. In het seizoen 2012 / 2013 bereikten ze zelfs de finale. Toen was er verlies tegen Cannes, toen nog wel… Dit seizoen werd Cannes in eigen huis al verslagen, het werd een 3-0 winst. Mede door die uitslag is Béziers de huidige nummer 1 in de competitie, voor Cannes. Bij de huidige kampioen Mulhouse werd overigens de eerste nederlaag dit seizoen geleden, het werd daar 3-0.

Spronghoogte: Het is duidelijk dat Béziers mee gaat spelen om een finaleticket voor het kampioenschap. De ploeg herbergt, net zoals bij andere Franse clubs, een fors aantal buitenlanders. Naast een drietal Franse internationals zien we drie Amerikaanse, een Colombiaanse, een Sloveense (zilver op de WK onder de 23) en een Noorse speelsters.  Vooral de Amerikaanse diagonaal Krystal Rivers is een plaag voor menig tegenstander. ‘Slechts’ 1,85 meter, maar met een spronghoogte van 3,15 meter, is zij in staat om de ballen over het blok te rammen. Ook de Colombiaanse middenvrouw Yeisy Soto liet in Frankrijk de nodige indruk achter in de heenwedstrijd. Kortom: een geduchte tegenstander met veel (buitenlands) potentieel.

Golden set: Zijn er dan nog wel kansen voor Sliedrecht Sport na de 3-0 nederlaag in de heenwedstrijd? Asterix Beveren bewees vorig seizoen in de Challenge Cup dat ondanks de kracht van de Franse competitie winnen geen utopie hoeft te zijn. Tegen de latere landskampioen Mulhouse werd uit en thuis heel knap met 3-1 gewonnen. En laten we nou net dit seizoen tegen datzelfde Beveren twee overwinningen hebben geboekt! De 50ste Europacupwedstrijd voor Sliedrecht Sport verdient een mooi resultaat. Met steun van het thuispubliek moet dat morgen op 10 januari vanaf 19.30 uur op een geweldige manier gevierd gaan worden. En een Golden Set past prima in dat scenario!

gh @ VoV, door Carel van Rijsbergen, Sliedrecht Sport, foto CEV