Frankrijk naar OS-finale in Tokyo

VoV, 05-08-2021. 16:08 uur. De Franse ploeg van Laurent Tillie heeft via een 3-0 zege op Argentinië de finale van de Olympische Spelen in Tokyo bereikt. In de poulefase van het toernooi verloren de Fransen nog met 3-2 van de Zuid-Amerikanen, in de halve finale waren ze de duidelijk betere ploeg.

In de openingsset werd er in het begin vooral heel veel fout geserveerd, pakweg tot aan de 8-8 tussenstand. Jean Patry en Trevor Clevenot zorgden voor het verschil naar 12-9, Facundo Conte bracht het verschil tot één puntje terug, waarop via de side out de tussenstand naar 16-15 liep. Na de 20-17 bracht Bruno Lima en een set up naar niemand aan Franse kant de stand op 20-20. Nicolas Le Goff en een ace van de ingevallen Louati maakten 22-20, een midaanval die via de netrand binnenviel scoorde 24-20. Na hun foutserve maakten de Fransen de set met 25-22 af.

In set twee moest Argentinië bij 6-3 al de time out in, de 8-5 en 10-7 waren nog steeds met drie punten verschil in hun voordeel. De tweede keer dat de Zuid-Amerikanen naar de zijlijn gingen stond het 16-12, Argentijnse fouten en Jean Patry scoorden de 19-13, waarop Frankrijk de controle over de set hield en met name door scores van Trevor Clevenot ook een handvol punten verschil kon vasthouden. Het tweede setpoint op 24-19 werd door Earvin Ngapeth benut.

Argentinië stond na twee verloren sets met de rug tegen de muur. Ze moesten de derde set pakken om in de wedstrijd te blijven, maar bij 6-2 leek het er niet op dat Argentinië zou kunnen verrassen. Bij de 8-7 tussenstand hadden ze veel achterstand goedgemaakt, maar het lukte niet om de gelijkmaker te scoren, integendeel Frankrijk maakte opnieuw het verschil (14-11). Argentinië toonde karakter en kwam via blokpunten van Solé terug naar 15-15, waarna het tot 18-18 gelijk op bleef gaan.

Er volgde een rommelige fase met wel/ niet een video challenge, die tenslotte het punt aan Argentinië gaf en na de uitgeslagen aanval van Clevenot stond het 20-20, Conte scoorde de 21-21. Ngapeth de 22-21, Argentinië sloeg uit (23-21). Earvin Ngapeth was ook betrokken bij de twee laatste scores, hij scoorde de 24-22 en stond in het 2-mansblok dat het eerste matchpoint verzilverde voor de 25-22 winst en het ticket voor de finale.

Jean Patry werd met 15 punten topscorer.