Mannen Rusland finalist na winst op Brazilië

VoV, 05-08-2021. 9:15 uur. In de eerste halve finale van het Olympische mannen volleybaltoernooi stonden de Olympische kampioen van Rio in 2016 (Brazilië) en Londen (2012) tegenover elkaar. In de poulefase was er een 3-0 zege voor Rusland, maar dat was in de poulefase, in de halve finale zijn de belangen even wat anders.

Brazilië had de beste start in de wedstrijd, mede omdat Rusland te vaak voor de tegenstander scoorde. Via de 4-2 en 7-5 ging het naar 11-9. Souza blokkeerde Brazilië naar 13-10, Leal en Bruno maakten er wat later 16-12 van. Rusland bleef op drie punten volgen (17-14), ging echter na twee blokpunten van Brazilië bij 19-14 de time out in. Dat zorgde niet voor een ommekeer, sterker Lucas en Lucarelli scoorden de twee punten naar 21-14.  Op de side out haalde Brazilië de 25-18 binnen.

In de tweede set was er in grote delen van de set een scorende hoofdrol weggelegd voor Maxim Mikhaylov. Eerst in de serie van 5-7 naar 6-11 en vervolgens hielp hij zijn ploeg vanaf 7-12 met een stuk of drie punten op een voorsprong van zes punten bij 10-16. Op 13-16 ging Rusland na een ace van Leal de time out in, Brazilië kwam tot 15-17, daarna nam Kliuka de scorende rol over en sloeg de ROC- ploeg naar 16-20. Rusland hield het verschil in de big points vast en sloot ondanks een fors hogere foutenlast, vier scores na 16-20 voor Brazilië, af met 21-25. Dus 1-1 in sets.

In de derde set liet Brazilië de setwinst door de vingers glippen. De set kreeg twee keer een volledig ander gezicht, eerst na de 14-12 toen Brazilië naar 19-12 uitliep en daarna toen Rusland puntje voor puntje terug in de wedstrijd kwam en Brazilië  langzaam maar zeker de grip op de set verloor. Op een gegeven moment was er een heel gedoe toen de jurytafel vergat een punt voor Rusland te noteren, waardoor het na correctie na 20-12 alsnog 20-14 i.p.v. 20-13 werd.

Brazilië ging op 20-16 de time out in, na wat Braziliaanse fouten en scores van Mikhaylov ging Brazilië op 23-21 opnieuw naar de kant. Blokkerend kwam Rusland op 23-23, Mikhaylov scoorde 23-24 en na de 24-24 maakten Kliuka en een blok van Kurkaev de winst voor Rusland perfect. Met een score van 5 om 14 punten werd de 19-12 achterstand in 24-26 winst veranderd.

In de vierde set was Mikhaylov opnieuw scorend heel belangrijk voor de ROC-ploeg. Na de 8-9 ging het tot 15-15 gelijk op, op 15-18 na een ace van Pankov ging Brazilië de time out in. Bij 18-18 was het de beurt aan Rusland om naar de zijlijn te gaan. De 22-20 werd door de video challenge gecorrigeerd naar 21-21, na twee foutserves en een aanvallende fout van Brazilië werd het 22-23, waarop Brazilië weer de time out inging. Mikhaylov blokkeerde de 22-24 tegen de vloer, Brazilië kon het eerste matchpoint nog ongedaan maken, daarna sloeg Kliuka Rusland naar de finale.

Topscorer van de partij werd Maxim Mikhaylov met 22 punten.