Halve finales beach (m) en finale (v)

VoV, 05-08-2021. 4:00 uur. Bij de mannen is het beachvolleybal toernooi in Tokyo gevorderd tot de halve finale. Daarvoor plaatsten zich de Noren Mol/ Sorum, die eerder Brouwer/ Meeuwsen uitschakelden, Plavins/ Tocs uit Letland, de Russische wereldkampioenen Krasilnikov/ Stoyanovskiy en Cherif/ Ahmed uit Qatar.

Mol/ Sorum, hadden in de poulewedstrijden nog verloren van het duo Leshukov/ Semenov, maar waren in de kwartfinale met 2-0 te sterk voor deze opponent. De 0-3 achterstand konden de Russen nog goedmaken (4-3), maar tegen de volgende serie naar 5-9 hadden ze geen antwoord. De Noren bleven ruim aan de leiding (8-13, 16-19) en wonnen de eerste set met 17-21. In set twee ging het lang gelijk op, (7-7, 13-15, 18-17) maar was Sorum bij de big points na 19-19 effectief en trefzeker en won hun duo met 19-21.

“We speelden beter dan in de poulefase en maakten minder fouten” aldus Mol. “We hopen met een medaille huiswaarts te gaan.”

Het Letse duo Plavins/ Tocs drong ook door tot de halve finale. Zij versloegen de Brazilianen Alison Cerutti/ Alvaro Filho met 2-0, waarvan Alison in Rio nog finalist was. Eerder al hadden ze van ook al Bruno Schmidt/ Evandro Gonzales uitgeschakeld, die daar  tevens in de finale stonden.

Na de technische time out in de eerste set bij 10-11 kantelde de set naar Letland, dat via 15-13 en 19-16 de setwinst binnenhaalde. In de tweede set maakten ze het verschil na de 12-12 tussenstand. Ze liepen uit naar 16-12 en na 19-16 was er een 21-19 zege voor de 2-0 stand.

In de kwartfinale tussen het Duitse duo Thole/ Wickler en de Russische wereldkampioenen Krasilnikov/ Stoyanovskiy lag het initiatief in het begin van de wedstrijd even bij de Duitsers, daarna namen de Russen het over en stonden de leiding niet meer af. Tussenstanden 6-8, 10-11, 16-19, eindstand 16-21. In de tweede set hielden de teams elkaar langer in evenwicht, na 17-18 maakten de wereldkampioenen het verschil naar 19-21.

“We speelden al vaak in de eindfase van een toernooi tegen dit sterke Duitse team en weten nu hoe we ze bestrijden moeten en hoe zij tegen ons spelen” zei Stoyanovskiy nadien.

De Italianen Nicolai/ Lupo waren hun voorsprong van drie punten (2-5) tegen Cherif/ Ahmed bij 7-7 alweer kwijt, waarna het duo uit Qatar de leiding overnam en deze na 15-13 en 19-16 tot 21-17 niet meer afstond. In de tweede set waren de duo’s heel lang elkaars gelijke (11-10, 18-17), pas na 21-21 konden Cherif/ Ahmed de winnende punten op het scorebord brengen.

“Het was mentaal een zware wedstrijd, onze tegenstander speelde erg goed en gaf nooit op” zei een zeer blije Cherif na afloop.

De halve finales gaan vandaag dus tussen:

• Om 14:00 uur: Mol/ Sorum vs. Plavins/ Tocs.
  • Om 15:00 uur Krasilnikov/ Stoyanovskiy vs. Cherif/ Ahmed.

In het damestoernooi werden vannacht de halve finales gespeeld. Daarin waren April Ross en Alix Klineman veel te sterk voor het Zwitserse duo Heidrich/ Vergé- Dépré. Het werd een vlotte 2-0 zege voor April/ Alix.

In de eerste set werd snel met 3-10 de leiding genomen en via 10-16 met 12-21 afgesloten. In de tweede set kreeg het Zwitserse duo na 7-13 en 10-18 nog één puntje minder mee. De 0-2 kwam via 11-21 op het scorebord.

In de andere halve finale tussen Artacho del Solar/ Clancy uit Australië en Graudina/ Kravcenova uit Letland was het in de eerste set een stuk spannender.

Het Australische tweetal kwam via een tweede balscore met 18-17 voor, de uitgeslagen aanval van Letland leek bij 19-17 het verschil te maken, maar de Letse dames kwamen via een technische fout bij hun tegenstanders terug naar 19-19. De foutserve werkte even later ook de 21-20 achterstand weg, maar het ace na 22-21 zette de stand op 1-0 voor Australië.

In de tweede set kon Letland tot aan de technische time out bij 10-11 aanknopen bij het niveau van de eerste set. Vervolgens liep Australië uit naar 14-11 en 20-12. Graudina kon het eerste matchpoint nog ongedaan maken, de Letse foutserve betekende daarna de finale voor Artacho del Solar/ Clancy.

• Finale dames morgen 4:00 uur: April/ Alix vs. Artacho del Solar/ Clancy
  • Om brons morgen 3:00 uur: Heidrich/ Vergé-Dépré vs. Graudina/ Kravcenova.