Future Madrid: Bekhuis/ Poiesz gaan voor brons

VoV, 20-05-2023. 20:45 uur. Kristen Bröring en Leanne van Vegten hadden zich met een nederlaag en een zege in de poulefase geplaatst voor de ‘Round of 12’ de tussenronde voor de kwartfinale. Tegen Spanje werd verloren, van Engeland was er een zege en daarmee het ticket voor de vervolgronde. Daarin moesten ze het opnemen tegen het Zwitserse duo Muriel Bossart en Shana Zobrist, die hetzelfde toernooiverloop hadden als het NL-duo. Twee zeges in de kwalificaties en verlies en winst in de poulefase.

In de openingsset werd er met een 3-4 voorsprong voor Nederland voor het eerst van speelveld gewisseld, daarna waren steeds de Zwitserse dames op voorsprong toen er van kant veranderd werd. Bij 9-5 en 13-8 was de voorsprong al ruim, de serie naar 17-10, bij die tussenstand ging Nederland de time out in, maakte het verschil definitief beslissend. Leanne van Vegten scoorde met een ace nog 17-12 en wat later was er ook een direct punt uit de opslag voor Kirsten Bröring (19-14), maar gevaarlijk werd het NL-duo niet meer voor de dames uit Zwitserland. Het werd 21-14.

In set twee nam Zwitserland een 7-4 voorsprong maar klasse verdedigen van Leanne van Vegten en goede scores van Kirsten Bröring brachten het BTN-duo bij 8-8 op gelijke hoogte. In de fase daarna scoorde Kirsten Bröring het ene na het andere punt en bleef Leanne van Vegten de ballen uit het zand houden. De teams liepen tot de 15-15 gelijk op, daarna kon Nederland twee punten afstand nemen. Een ace van Kirsten Bröring zette Nederland op setpoint bij 17-20, bij 19-20 nam het BTN-duo de time out op, daarna scoorde Kirsten Bröring het winnende punt voor de tiebreak.

In die tiebreak ging het meteen de verkeerde kant op. De Nederlandse dames kwamen met 5-1 en 10-2 achter en daarna was er geen redden meer aan. Met 15-6 ging de beslissende set verloren, hetgeen dus uitschakeling voor het duo Leanne van Vegten/ Kirsten Bröring betekende. Totaal 28 om 23 aanvallende punten en 7 om 0 blokpunten maakten voor een belangrijk deel het verschil in het voordeel van Zwitserland.

In de kwartfinale kwamen Wies Bekhuis en Desy Poiesz uit tegen Vergara/ Izuzquiza uit Spanje. Bekhuis/ Poiesz waren rechtstreeks geplaatst voor het hoofdtoernooi en hadden beide wedstrijden in de poulefase gewonnen.

In de eerste set maakten de Spaanse dames het verschil na een 6-8 achterstand bij de tweede velwissel. Met een 11 om 3 score liepen ze uit naar 17-11 en wonnen vervolgens makkelijk en ruim met 21-13.

Set twee was voor Nederland. Met name op de serve van Wies Bekhuis moest de tegenstander het antwoord schuldig blijven. Met twee aces maakte Wies van 3-2 achter een 3-4 voorsprong en de 5-6 voorsprong werd wat later met drie aces van haar uitgebouwd naar 5-9. Deze marge gaf Nederland niet meer weg. Via 12-14 en 14-16 werd het 15-18.

Vervolgens maakte het zesde ace in deze set van Wies Bekhuis er 15-19 van. In de fase daaraan voorafgaand had Desy Poiesz met klasse reddingen de voorsprong op de borden gehouden. Met een ‘blok uit’ punt en een tweede bal score pakte Nederland via Wies Bekhuis de 17-21 zege voor de 1-1 in sets.

In de tiebreak waren de teams lang aan elkaar gewaagd. Nederland kwam wel licht voor (4-6 en 7-8), maar Spanje wist steeds weer aan te sluiten. Ook na de 8-12 gaven ze zich niet gewonnen en bij 12-13 hadden ze dat verschil bijna in het geheel weggewerkt. Met een score via de netband kwam oranje bij 12-14 op matchpoint.

Bij 14-14 had Spanje ze allebei van het scorebord gehaald.  Desy Poiesz hield Spanje van het matchpoint af, waarop Wies Bekhuis met een keiharde uithaal in de tegenaanval de 14-15 scoorde, het laatste punt kreeg Nederland via een aanvallende fout van de tegenstander cadeau. Met 1-2 plaatsten Bekhuis/ Poiesz zich voor de halve finale.

In de halve finale had het BTN-duo opnieuw een Spaans team als tegenstander, te weten Fernandez/ Soria.

Dit duo was een maatje te groot voor het BTN-tweetal. Met 21-13 en 21-11 werd een dikke nederlaag geleden. In de eerste set konden Bekhuis/ Poiesz tot 10-9 goed weerstand bieden, de series naar 12-9, 14-10 en 17-12 maakten vervolgens het verschil. In set twee kwam oranje van 9-5 achter nog terug naar 11-9, maar vervolgens scoorden de Spaanse dames zeven keer achter elkaar en kwamen met 18-9 voor. De set ging voor Bekhuis/ Poiesz daarna met 21-11 verloren.

Om het brons spelen ze morgen  tegen een duo uit Zwitserland (Bossart/ Zobrist).

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s  CEV, Desy Poiesz en Wies Bekhuis.