Geen Belgische bekerfinale voor Merle Baasdam c.s.

VoV, 23-12-2021. 10:43 uur. Het is Hermes Oostende niet gelukt om zich te plaatsen voor de finale van de Beker van België. De ploeg van het Nederlandse viertal Zwaanswijk, Nobel, Lafeber en Baasdam was er heel dichtbij, maar in de golden set glipte hen het ticket in de verlenging door de vingers. Daarvoor hadden ze in de vierde set ook al op matchpoint gestaan, hetgeen een 1-3 zege en plaatsing voor de finale zou hebben ingehouden gezien de 2-3 nederlaag in de thuiswedstrijd.

Hermes begon dus met een 2-3 achterstand en moest met 0-3 of 1-3 winnen om door te gaan, bij 2-3 volgende een golden set en bij elke nederlaag in het reguliere duel waren ze al uitgeschakeld. De kustploeg had een goede start, maakte in de eerste set een 24-23 achterstand ongedaan en won met 25-27. In de tweede set liepen ze van 8-8 uit naar 9-14 en 14-19. De 16-23 daarna eindigde in 18-25.

In de derde set was Oudegem de bovenliggende partij. Van 15-15 maakten ze 18-15 en even later van 20-17 een 25-17 zege en een 1-2 stand. Oostende leek in de vierde set op een 1-3 zege af te stevenen toen ze vanaf 8-12 tot 14-18 ruim voor bleven. Oudegem maakte echter bij 19-19 gelijk, maar het eerste set- en matchpoint was voor Hermes. Bij 23-24 misten ze de kans op de finale, waarna Oudegem met 26-24 de tiebreak afdwong.

Daarin werd met 8-4 van speelhelft gewisseld. Na de 10-10 pakte Oostende het beslissende verschil naar 10-12, dat ze via 11-13 en 12-14 in 12-25 winst veranderden. De noodzakelijke golden set was opnieuw super spannend en werd in de verlenging met 18-16 door Oudegem gewonnen.

De finale van de Beker van België gaat tussen Oudegem en Gent, dat ook de tweede wedstrijd tegen Antwerpen met 3-0 (15, 19, 22) won.

Bij de mannen staat Gent ook in de finale, zij plaatsten zich al eerder via de zege in de golden set tegen Menen. Gisteren ging de andere halve finale tussen Leuven en Aalst. Aalst van Robin Overbeeke had de heenwedstrijd thuis met 3-1 gewonnen, met dezelfde cijfers pakten ze gisteren de return in Leuven. Het was allemaal erg aan elkaar gewaagd gezien de 34-36, 26-24, 23-25 en 21-25. Robin Overbeeke scoorde 12 keer. Met één ace meer, één blokpunt meer en twee gescoorde aanvallen meer pakten zij in de totalen een betere eigen score.