Geen CL-finale voor Ter Maat en Tuinstra.

VoV, 21-03-2024. 4:38 uur. Ziraat Bankasi van Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra stond voor de lastige opgave om de 3-0 nederlaag in de heenwedstrijd van de halve finale in de Champions League tegen Jastrzebski Wegiel thuis ongedaan te maken. Dat kon alleen maar via een zege in drie of vier sets, waarna dan een Golden Set de beslissing zou brengen over plaatsing voor de Champions League finale.

De Turkse ploeg deed in de eerste twee sets tot na de normale set lengte mee voor de winst, maar kwam in die zinderende finales net tekort. In de openingsset kon de ploeg van ter Maat 5 setpoints niet verzilveren, in set twee slaagden ze er drie keer niet in om de winst naar zich toe te trekken.

In de openingsset ging de strijd tot aan de bigpoints gelijk op met o.a. 18-16 voor Ziraat Bankasi en 18-19 en 21-22 voor de Poolse ploeg. Ziraat kwam bij 24-23 op setpoint, miste er vier op rij en bij 27-28 kwam de Poolse ploeg voor het eerst in winnende positie. Ook zij misten een aantal keren achter elkaar. Bij 32-3 kreeg de thuisploeg nog een kans op winst, toen die ook niet benut werd slaagden de gasten er na 32-33 in de set voor zich te beslissen.

In set twee opnieuw een gelijkwaardige strijd in de aanloop naar de big points. Ziraat Bankasi kreeg bij 24-22 de kans op de gelijkmaker in sets, benutte die kans en de volgende gelegenheid op 24-23 niet. Ook het setpoint op 25-24 lieten ze onbenut, waarna Jastrzebski Wegiel de eerste kans op het finaleticket bij 25-26 wel benutten en via 25-27 de stand op 0-2 bracht.

Ziraat Bankasi was uitgeschakeld, maar kon in de volgende niet belangrijk meer zijnde twee sets de winst wel opeisen. In set drie na 13-8 en 19-12 met 25-16. En in de vierde na 12-7 en 18-10 met 25-21.

Met een nederlaag naar de finale gaan wilde Jastrzebski Wegiel niet laten gebeuren en in de tiebreak stelden ze orde op zaken. Met 4-8 werd er van kant gewisseld, bij 5-12 was wel duidelijk dat de gasten deze set gingen winnen, hetgeen met 7-15 ook gebeurde.

Ter Maat werd met 20 punten topscorer van de partij, Tuinstra liet er 8 noteren. Ziraat scoorde één aanvallend puntje meer, was blokkerend zes keer vaker succesvol, maar kon serverend vier aces minder laten noteren.

Vanavond wordt de tweede halve finale gespeeld tussen Civitanova en Trentino. Daar staat Trentino via een 3-1 zege in de heenwedstrijd op voorsprong.