Vizier op volleybal

 

De Kruijf met Conegliano naar finale Champions League

VoV, 21-03-2023. 4:33 uur. Conegliano van Robin de Kruijf speelde gisteren in Istanbul de return van de halve finale in de Champions League tegen Eczacibasi, de huidige wereldkampioen bij de clubteams.

Conegliano is in de Italiaanse competitie nog ongeslagen en is ook in het Champions League toernooi 2023/ 2024 nog zonder nederlaag. Ze namen voor de return een 3-2 zege uit de thuiswedstrijd mee, hetgeen bij elke winst in Turkije genoeg is voor de finale. Bij 3-2 voor Eczacibasi volgt er een Golden Set, een andere uitslag in het voordeel van de Turkse ploeg bezorgt hen de ticket voor de finale tegen Vero Volley Milano, dat zich eergisteren plaatste via winst op Fenerbahce.

Er werd net als in de heenwedstrijd een intens, spannend en heftig duel verwacht, waarin Conegliano zich ongetwijfeld zal hebben voorgenomen om beter van start te gaan dan thuis, toen het met 0-2 in sets achter kwamen. En waar Eczacibasi zich zal hebben voorgenomen om de winst na zo’n stand niet meer uit handen te geven. Hoe belangrijk het resultaat uit de heenwedstrijd zal zijn is nog een open vraag.

Waar het gisteren in de andere halve finale Vargas vs. Egonu was op de diagonaal, zal bij dit duel veel afhangen van de uitkomst van de clash tussen Tijana Boskovic en Isabelle Haak, de sterren op de diagonaalpositie bij Eczacibasi en Conegliano.

In set één was na de 8-8, Eczacibasi maakte een 3-8 achterstand ongedaan, Conegliano de betere ploeg. Met scores van o.a. de Kruijf en Wolosz liepen ze uit naar 8-12, 9-14 en 11-17. De thuisploeg had de twee time-outs toen al zonder succes opgebruikt. Boskovic en Haak waren de belangrijkste puntenmakers, De Kruijf en Robinson pakten tot aan 16-22 ook nog een puntje mee. De set ging met 17-25 naar Conegliano. Daarmee was deel één van de betere start geslaagd.

In set twee serveerde Isabelle Haak haar ploeg na 5-6 naar een 5-11 voorsprong, waarna de Kruijf daar na 7-12 met o.a. twee aces een serie naar 7-15 aan toevoegde. Het verschil was gemaakt en werd richting de big points met een serveserie van Lubian van 12-19 naar 13-22 alleen maar groter. De Kruijf zette Conegliano met een omloopscore op setpoint bij 14-24, Wolosz maakte het even later met een tweede bal score bij 15-24 af. Ook deel twee van de betere start was dus voor elkaar.

In de derde set was het alles of niets voor Eczacibasi, ze moesten nu drie sets achter elkaar winnen om de Golden Set te kunnen spelen.  En ze begonnen voortvarend aan die klus met een 5-1 score. Bij 8-3 nam Conegliano de tweede time out van de set op, en langzaam maar zeker maakten ze het verschil kleiner, totdat Robinson en een uitgeslagen aanval de stand bij 12-12 in evenwicht brachten.

Hande Baladin was in het vervolg van de set tot aan 16-13 scorend belangrijk, Lubian serveerde Conegliano voorbij de thuisploeg (16-17) waarna de strijd via 20-20 en 22-22 gelijk op bleef gaan. Kathryn Plummer kon de 24-23 ongedaan maken, echter de score van Baladin en de uitgeslagen aanval van Haak zorgden daarna voor de 26-24 en de 2-1 stand.

In de vierde set waren de rollen weer omgedraaid. Conegliano herpakte zich en was meteen vanaf het begin (2-5, 4-11) de bepalende ploeg. Te veel fouten lieten de thuisploeg na 6-13 terugkomen naar 9-13 en 11-14. Haak en Plummer herstelden het ruime verschil (11-17, 13-19) en Robin de Kruijf zette met weer twee opeenvolgende aces de 16-23 op het scorebord. Alexa Gray sloeg uit en Sarah Fahr maakte daarna het beslissende laatste punt voor de 16-25 en 1-3 eindstand.

Conegliano scoorde aanvallend (43 om 59) en serverend (2 om 8) beter. Eczacibasi maakte meer blokpunten (9 om 8). Isabelle Haak werd met 29 punten topscorer van de partij. Kathryn Plummer (12), Kelsey Robinson (11) en Robin de Kruijf (9) kwamen tot de tussen haakjes staande scores. Bij Eczacibasi was Tijana Boskovic met 25 punten de topscorer, Hande Baladin kwam tot een dozijn punten. Isabelle Haak werd tot MVP gekozen.

De finale van de Champions League gaat dus tussen de Italiaanse teams Vero Volley Milano en Conegliano, met aan weerskanten van het net straks mogelijk Nederlandse inbreng.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV