Geen EKK-brons voor Meisjes Oranje U16.

VoV, 05-04-2021. 5:20 uur. De talenten van de Pre Jeugd Oranje meidenploeg zijn in Italië als vierde geëindigd. In de kleine finale om het brons werd na een 2-0 voorsprong alsnog de zege uit handen gegeven aan Portugal via 15-17 in de vijfde set. De vierde plaats gaf wel het recht om in een tweede EK-Kwalificatie alsnog een poging te doen om zich voor het EK te plaatsen.

In de poulefase had de Pre Jeugd Oranje een 3-0 nederlaag tegen Portugal geleden, gisteren deden ze het een stuk beter en waren na twee gewonnen sets hard op weg om het brons te pakken, toen Portugal de set en de wedstrijd toch nog kon laten kantelen. Via de setstanden 25-22, 25-21, 23-25, 17-25 en 15-17 werd de 2-3 nederlaag een feit.

Voor Nederland waren de starting seven Janne Koops (spelverdeelster), Noa Krikhaar (libero), Femke Zegwaard en Floortje van Losser (passer/lopers), Roos Wessels en Maaike Heilig (midspeelsters) en Aysha Meering (diagonaal). Else Rogier nam het vanaf de tweede set over van Maaike Heilig en verder hadden Luna Strikwerda, Heleen Wiegerinck, Floor Hogenhout en Romee Sterenburg invalbeurten.

Bij Nederland werd Aysha Meering met 23 punten topscorer, Floortje van Losser kwam tot 14 punten en Femke Zegwaard tot 13. Oranje had in de eigen score een 71 om 59 voordeel, maar in de foutenlast een 51 om 34 nadeel. Totaal zaten daar o.a. in 24 om 18 foutserves en 16 om 12 aanvallende fouten

Oranje nam in de eerste set een grote voorsprong (16-11, 21-13) en hield daar drie punten van over voor de 1-0 setstand. In de tweede set maakte Nederland na 21-20 het verschil voor de 2-0 stand.

Met 8-2 op het scorebord aan het begin van de derde set leek Oranje in volle vaart door te stomen naar de winst, maar dat pakte anders uit. Portugal herpakte zich, maakte in het middendeel (15-16) de achterstand ongedaan en begon met een puntje voor aan de finale (20-21), die ze daarna nipt wonnen.

In de derde set was Portugal de bovenliggende partij en via de tussenstanden 5-8, 13-16 en 14-21 pakten ze de zege en dwongen zo de tiebreak af. Daarin kwam Oranje uit ‘verloren positie bij de veldwissel (3-8) en in de finale (11-140 terug naar de gelijke stand van 14-14. Echter na de 15-15 drukte Portugal alsnog door.

gh @ Vizier op Volleybal.

PS: De Nederlandse scheidsrechte Raymond Haamberg floot de finale tussen België en Italië, die met 0-3 door gastland Italië werd gewonnen.