Jongens Oranje U17 worden vijfde op EKK

VoV, 05-04-2021. 5:11 uur. De talenten van de Oranje U17 ploeg van bondscoach Albert Cristina boekten op de laatste dag van het toernooi een 3-1 zege op Portugal. Een zwaar bevochten 3-1 zege gezien de setstanden 24-26, 25-23, 27-25 en 27-25. Oranje sluit het EKK als vijfde af en kwalificeerde zich daarmee voor het tweede EK-Kwalificatietoernooi

De starting seven waren Chiel Mecklenfeld (spelverdeler), Xander Bomert (diagonaal), Luuk Steenbergen (midden), Tijn Besselink (midden), Saimen Hage (passer/loper), Elwin Oskam (passer/loper) en Ayhan Can Firat (libero). Job Veerman en Lukas Sleurink werden later in de wedstrijd ingebracht. Jesse Latuhihin en Cas van Dijk hadden invalbeurten.

Het was een uiterst spannend duel, waarbij alle sets met twee punten verschil werden beslist en drie van de vier sets was dat boven de normale lengte van een set.

Portugal had in de eerste set het beste eindschot. Oranje veranderde eerst een klein achterstand in een 21-19 voorsprong bij de twintig puntengrens, maar trok met 24-26 toch aan het kortste eind. In de tweede set liet Oranje zich niet meer verrassen bij de big points en maakte de 21-20 voorsprong met 25-23 af.

In set drie leek Oranje met ruim verschil te gaan winnen (21-16), echter zag het Portugal sterk terugkomen en werd de strijd pas boven de normale set lengte beslist. Hetzelfde gebeurde in de vierde set, daarin zag Nederland een ruim verschil aan het begin van de set (8-4) langzaam slinken (16-15, 21-20), maar het beslissende moment in de finale was Nederland effectiever en voorkwam een vijfsetter.

Xander Bomert werd met 19 punten, 0.a. 4 kill – blocks, de meest scorend speler bij Oranje, hij maakte er ééntje meer dan Saimen Hage. Lukas Sleurink scoorde 10 keer, waarvan 4 aces. In de eigen score was Portugal één puntje beter (62 om 63), in de foutenlast had Nederland voordeel (36 om 41). Portugal maakte meer aanvallende fouten (9 om 17), terwijl Oranje meer foutserves had (23 om 21).