Geen halve finale voor Oranje U20.

VoV, 02-10-2020. 1:12 uur. Gezien de stand in poule 2 bij het EK U20 na de wedstrijd van gistermiddag tussen Belarus en Duitsland (Belarus 3-6, Rusland 2-5, NL 2-3 en Duitsland 3-1) was de opdracht voor de Oranje mannen helder en duidelijk.  Alleen een 3-0 of 3-1 zege gaf Oranje het ticket voor deelname aan de halve finales. Lukte dat niet dan speelden ze voor de plaatsen 5 t/m 8. Tegenstander Rusland had echter wel de eerste twee wedstrijden al gewonnen. Met 3-1 van Belarus en met 3-2 van Duitsland

Set 1: Eigen score 20/17 via aanval 12/12. Aces 4/1 en blokpunten 4/4. De foutenlast bedroeg 4/5. Martijn Brilhuis werd met 5 punten de meest scorende Oranjespeler in deze set.

Oranje kon in deze set heel lang goed partij bieden, nam bij 6-9 en 14-17 ook twee keer een mooie voorsprong die echter bij 11-10 en 19-18 ook weer ongedaan was gemaakt door de niet superieur spelende Russische ploeg. In de setfinale gaf Rusland niets meer weg en na de 21-20 stand maakten ze de set in een keer uit.

Set 2: Eigen score 15-11 via aanval 11/8. Aces 3/0 en blokpunten 1/3. De foutenlast bedroeg 10/8. Martijn Brilhuis was opnieuw de meest scorende Oranjespeler met 3 punten.

Na de 8-8 liep Rusland uit naar 12-8 en bouwde het verschil daarna uit naar 16-11 en 19-13. In deze set kreeg Nederland niet de kans in de schaduw van de score met Rusland, dat regerend Europees kampioen in de U20 leeftijdscategorie is, mee te gaan en na 22-15 won Rusland met 25-19. Door de 2-0 achterstand was het halve finale dus voor Oranje niet meer haalbaar.

Set 3: Eigen score 22/14 via aanval 15/9. Aces 4/0 en blokpunten 3/5. De foutenlast bedroeg 7/3. Martijn Brilhuis en Luuk Hofhuis scoorden beiden 4 keer voor Oranje.

Rusland veranderde een 6-7 achterstand in 9-7 en toen Oranje terugkwam naar 12-11 pakten ze met een stevige serie, waarin Kurbanov een flink aandeel had een 18-12 voorsprong. Oranje kon na 24-17 het verlies nog even uitstellen en kwam terug naar 24-21. Rusland maakte de wedstrijd vervolgens met een rake midaanval af.

Door het verlies is Nederland op de derde plaats in de poule geëindigd. Rusland en Belarus gaan naar de halve finales, Rusland won de poule, gevolgd door Belarus. Zij gaan door naar de halve finales. Duitsland gaat met Oranje mee naar de strijd om de plaatsen 5 t/m 8.  Daarin speelt Oranje zaterdag om 15:00 uur tegen Polen, dat als vierde eindigde in poule I. De winnaar speelt zondag om plek 5, de verliezer om plek 7.