Vizier op volleybal

 

Geen NL-speelsters in CEV-decennium dreamteam

VoV, 06-05-2020. 4:42 uur. De Europese volleybalbond vroeg drie top-coaches te weten Giovanni Guidetti, Gert Vande Broek en Svetlana Ilic, om het damesteam dreamteam van dit decennium 2010-2019 te kiezen. Een fascinerende opdracht, wetende dat werkelijk buitengewoon goede speelsters de laatste tien jaar op Europese velden actief waren, vond het drietal. Het keuzedrietal verheugde zich dan ook op deze taak, ze wisselden interessante zienswijzen uit hoe zo’n Dreamteam vorm te geven, een team dat elke coach zou willen coachen.

Spelverdeelster – Maja Ognjenovic (Servië): Het panel was het vlot eens om met de spelverdeelster te beginnen, omdat dit volgens Vande Broek belangrijk is voor de keuze op de andere posities. De spelverdeelster bepaalt de manier van spelen en Ognjenovic is daar het meest geschikt voor.

Guidetti: “We hebben al vele jaren tegen haar teams gespeeld en afgelopen seizoen was ik voor het eerst haar coach. Maja past zich aan elke omstandigheid aan, ze kan hoog en snel spelen. Ze heeft alle prijzen gewonnen, nationaal en op clubniveau en haar leidende kwaliteiten staan niet ter discussie. Iedereen geniet ervan om met haar te spelen”.

Midspeelsters Maja Poljak (Kroatië) en Milena Rasic (Servië): Op de een of andere manier is het duidelijk dat iedere speelster op deze positie een meer dan uitstekende blokkeerster is. Maja Polak is wat dat betref van de buitencategorie. Haar blok boezemt elke tegenstander angst in en kan van beslissende betekenis zijn in een wedstrijd, volgens Guidetti. En ze had bovendien een geweldige één-benige omloop aanval, hetgeen een van de belangrijkste wapens van een midspeelster kan zijn.

Een mid moet kunnen aanvallen en blokkeren voegde Svetlana Ilic er nog aan toe, Zowel Milena Rasic als Maja Polak hebben deze beide onderdelen van het spel altijd uitmuntend beheerd. Het zijn bovendien bijzondere teamspeelsters.

Libero – Monica De Gennaro (Italië): Voor de speelsters die bij de line up als laatste wordt voorgesteld is in elke wedstrijd een sleutelrol weggelegd. Ze kan alleen fouten maken en bij heel hoge uitzondering eens een keer een punt scoren.

“Als we honderd coaches naar hun favoriete libero zouden vragen, zullen er waarschijnlijk 99 De Genaro kiezen” gaf Vande Broek aan. Jonge speelsters kezen niet graag voor de rol van libero, bij De Genaro is dat anders. Zij is de perfecte inspirator in het veld, ze geniet van die rol en ze is bijna een tweede spelverdeelster, een kwaliteit die geen andere libero heeft.

“Monica de Genaro is echt uitzonderlijk en we hebben al jaren niemand met haar kwaliteiten gezien. Ze leest het spel geweldig en zij is de hand aan de knop, die een wedstrijd kan omschakelen. En ze kan een mid op eerste tempo vanachter de driemeter aanspelen, dat kan geen andere libero” aldus Ilic.

Diagonaal – Tijana Boskovic (Servië): “Van een diagonaal wordt verwacht dat ze zoveel mogelijk punten scoort. De meest complete diagonaal op dit moment is mijns inziens Tijana Boskovic, vooral omdat ze ook geweldig kan serveren en blokkeren. Zelfs uit een slechte set-up weet zij rendement te halen en met haar driemeter aanval kan zij het verschil maken”, aldus Guidetti.

Kiezen tussen Boskovic en Egonu is lastig. Egonu heeft nog heel veel ruimte voor verbetering en over een aantal jaren zal zij de beste op deze positie zijn. Je kunt Boskovic en Egonu vergelijken met Messi en Ronaldo, ze zijn van dezelfde generatie, beiden zijn al zeer succesvol op jonge leeftijd, maar op dit moment is Boskovic de nummer één volgens Vande Broek.

Passer lopers: Gözde Kirdar (Turkije) and Francesca Piccinini (Italië). De invulling van deze posities was de moeilijkste, omdat het Europese volleybal de laatste 10 jaar zoveel geweldige passer lopers heeft gehad en nog heeft. “Gödze is al Steven Gerrard van Liverpool, ze is niet alleen een geweldige speelster met een uitmuntende pass, maar ze heeft ook de juiste mentaliteit” geeft Vande Broek aan.

“Ik heb haar vele jaren in mijn team gehad en zij is altijd een voorbeeld geweest, in iedere fase van haar carrière. Zij is de ideale teamcaptain, ze blijft pushen en heeft er plezier in zelf en met het team steeds hogere doelen na te streven.” Zegt Guidetti van haar.

Een Europees team over het laatste decennium zou niet compleet zijn zonder Francesca Piccinini voegt hij er verder aan toe. Ze heeft zoveel succes gehad in deze jaren. Met Gödze zou ze een uiterst solide verdediging kunnen vormen.

gh @ VoV, bron en foto CEV.