Geen vervolgoptreden VC Sneek in Europa

VoV, 12-10-2023. 5:40 uur. VC Sneek speelde beide Challenge Cup wedstrijden tegen Olymp Praha in Friesland, maar heeft dat dubbele thuisvoordeel niet met een plaats in de volgende ronde kunnen afsluiten. Dinsdagavond werd met 0-3 verloren, waardoor er een moeilijke opgave lag om gisteravond met 3-0 of 3-1 te winnen om in ieder geval een Golden Set te kunnen spelen.

VC Sneek heeft de Europese droom tot en met de tweede set kunnen vasthouden en in de derde laaide het vuurtje bij 17-21 nog even weer op, daarna pakten de gasten door en wonnen de door hen benodigde tweede set om in het toernooi te blijven.

In de eerste set kon VC Sneek het nadelige verschil op twee punten houden bij de tussenstanden 5-7, 10-12, 15-17 en 16-18. De serie naar 16-22 was daarna beslissend voor de 18-25 Tsjechische winst. In set twee boog Sneek een 8-11 achterstand om in een 13-11 voorsprong en wist ook na 19-21 terug in de wedstrijd te komen. Praag zal drie setpoints in rook opgaan, tot 25-26, Sneek benutte de eerste kans op wijst bij de 27-26 stand en hield daarmee de kans op de Golden Set in leven.

In de derde set was die Golden Set al snel buiten zicht. Praha nam afstand (1-5, 5-12, 7-15, 9-19) en koerste keihard op een winnende tweede set af, die het ticket voor de volgende ronde zou betekenen. De thuisploeg kwam van 13-21 nog terug naar 17-21 maar kreeg het niet voor elkaar om de gasten daarna hun wil op te legen. Praag sloor af met 18-25 en was door.

De feestvreugde duurde waarschijnlijk net iets te lang aan de Tsjechische kant van het net, want Sneek kwam in de vierde set met 5-0 voor. Bij 13-14 hadden ze de aarzelende start achter zich gelaten en bij 19-21 pakten ze de beslissende twee punten verschil, die uiteindelijk resulteerden in 21-25 setwinst en 1-3 wedstrijdwinst.

Sneek had dan wel de betere eigen score, voornamelijk vanwege de 54 om 47 aanvallende punten, maar ook de veel te hoge foutenlast. Daarin verschilden de teams heel veel. Praag bleef onder de tien, Sneek kwam boven de twintig uit met de punten voor de tegenstander. Bij Sneek werden Anniek Siebring (12), Rixt van der Wal (12), Annika de Goede (11) en Nynke Oud (11) met de tussen haakjes staande punten de vaakst scorende speelsters.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.